Μετά τις 27 Ιανουαρίου, μάλλον, η Τρόικα στην Αθήνα

Τα «καυτά μέτωπα» στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης θα είναι η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ως το 2016 και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα «μάλλον μετά» το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος της νέας αναβολής ήταν πως κρίθηκε περιττό να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών στις 22 Ιανουαρίου, αφού δε θα προλάβαιναν ούτως ή άλλως να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση μέσα σε 4-5 μέρες.

Νωρίτερα πάντως και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προϊδέασε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα να ξεκινήσουν ξανά προς τα τέλη του μηνός.
 
Όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ξεκινήσουν στην Αθήνα την επομένη του Εurogroup. Η ομάδα Τόμσεν θα επιστρέψει μαζί με την Γιάννη Στουρνάρα και θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τα ανοικτά θέματα πριν το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, το οποίο θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα.
 
Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή,  τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό, τα οποία θα αποτελέσουν τη νέα αφετηρία των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, και τα οποία θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Εurogroup για να τους πείσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την οριστική εικόνα των δημοσίων εσόδων του 2013. Τα έσοδα από φόρους ακινήτων μέχρι και τον Μάρτιο προσμετρούνται στο πλεόνασμα του 2013, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φανεί ότι και τα τρέχοντα έσοδα του 2014 εισπράττονται κανονικά.
 
Από τη θέση αυτή η Αθήνα ευελπιστεί να ξεπεράσει αναίμακτα και το νέο γύρο πιέσεων της Τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και να ξεκινήσει η συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο.
 
Μέχρι όμως το Eurogroup του Ιανουαρίου, πάντως, θα πρέπει οπωσδήποτε η Τρόικα να δώσει το στίγμα ότι και στα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα σημειώνεται πρόοδος που να ικανοποιεί του δανειστές της χώρας.
 
Τα «καυτά μέτωπα» στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης θα είναι έτσι η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ως το 2016 και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
 
Σε «τεντωμένο σχοινί» όμως, όπως όλα δείχνουν, θα βαδίζει η κυβέρνηση και για την νέα φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να έρθει στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έξοδο του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους -με αιχμή του δόρατος τη Eurobank.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr