Τριγμοί στις αναδυόμενες αγορές λόγω Αργεντινής

Ισχυρές πιέσεις στα νομίσματα χωρών όπως η Τουρκία, η Ινδία, ακόμα και η Αυστραλία – Μαζική η φυγή των επενδυτών

Ντόμινο εξελίξεων, ιδιαίτερα αρνητικών για χώρες με 'ασθενείς' οικονομίες και υψηλά ελλείμματα, προκαλεί η υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο και οι δραματικές ώρες που περνά πλέον η χώρα η οποία διολισθαίνει εκ νέου προς τη χρεοκοπία.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής ουσιαστικά να “εγκαταλείψει” το πέσο έχει ήδη πυροδοτήσει σειρά σεναρίων μεταξύ των διεθνών αναλυτών για παρόμοιες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων αναδυόμενων χωρών. Ενδεικτικές οι εκτιμήσεις των ειδικών της Citigroup, της Credit Agricole και της Goldman Sachs, που θεωρούν πως «η υποτίμηση του πέσο πυροδοτεί φόβους ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις» και πως «ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει και πως θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο»!

Για του λόγου το αληθές το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε την Τετάρτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση της χώρας το 2002, με βουτιά που ξεπέρασε το 15%, αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην στηρίξει το νόμισμα και την παρέμβαση της κυβέρνησης Κίρχνερ που επέβαλλε νέους περιορισμούς στις διαδικτυακές αγορές συναλλάγματος.

Αμέσως μετά οι ανά τον κόσμο επενδυτές αντέδρασαν οδηγώντας την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα 2,2588 έναντι του δολαρίου. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου και η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου. Τέλος και το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έναντι του αμερικανικού κάτω από τα 87 σεντ για πρώτη από τον Ιούλιο του 2010.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο των αναλύσεων όμως είναι αυτό που θέλει κάθε χώρα με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της να μπαίνει εκ νέου στο στόχαστρο των επενδυτών. Κάτι που ισχύει και για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr