Κρίση στις ιχθυοκαλλιέργειες

Ραγδαίες και όχι αναμενόμενες οι εξελίξεις στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς με φόντο τις έντονες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα προϊόντα -και ειδικά στην τσιπούρα- παραιτήθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του ΣΕΘ.

Ενώ την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί επίσκεψη από τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) στον υπουργό Γεωργίας στον κ. Κοντό, προέκυψαν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους ως προς τη «γραμμή» που

Ραγδαίες και όχι αναμενόμενες οι εξελίξεις στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς με φόντο τις έντονες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα προϊόντα -και ειδικά στην τσιπούρα- παραιτήθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του ΣΕΘ.

Ενώ την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί επίσκεψη από τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) στον υπουργό Γεωργίας στον κ. Κοντό, προέκυψαν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους ως προς τη «γραμμή» που θα ακολουθούσαν οι επιχειρηματίες απέναντι στον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και τη δυνατότητα να δοθούν νέες άδειες λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Ελλείψει ομοφωνίας και εν όψει της γενικευμένης κρίσης, το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου στα γραφεία του, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί η παραίτηση του Δ.Σ. (χρέη προέδρου εκτελούσε ο κ. Γ. Στεφανής, διευθύνων σύμβουλος της «Σελόντα») και σε διάστημα είκοσι ημερών να οριστεί νέο.

Σύσσωμο το Δ.Σ. υπέβαλε τη παραίτησή του εξαιτίας της αδυναμίας του να λάβει καίριες αποφάσεις ομόφωνα σε μία κρίσιμη για τον κλάδο περίοδο. Οπως τόνισαν παράγοντες του κλάδου στο protothema.gr, αποφασίστηκε σε πνεύμα αλληλεγγύης να δοθεί ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό και να του ζητηθεί να «παγώσει» το θέμα των αδειών μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση θα ζητήσουν -σύμφωνα με προβλεπόμενες μελέτες- την εναρμόνιση της παραγωγής του κλάδου με βάση τις ισχύουσες άδειες, γεγονός που αναμένεται να ξεκαθαρίσει την εικόνα του κλάδου. Επιπρόσθετα, υπάρχει ρητή διαβεβαίωση από τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να λυθεί οριστικά και το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τον μεγαλύτερο -από πλευράς εξαγωγών- αγροτικό τομέα, με οκτώ εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 20 ετών που αποφασίζεται ομόφωνα να προχωρήσει ο κλάδος σε ξεκαθάρισμα με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Η είσοδος και άλλων μεσογειακών χωρών στην παραγωγή -όπως η Ισπανία και η Τουρκία- έχει εντείνει σημαντικά τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει τη σημαντική πρωτιά στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ είναι αρκετοί και οι ξένοι επιχειρηματίες που εποφθαλμιούν την είσοδό τους στον ελληνικό κλάδο ειδικά αυτή την περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr