Δικαστική νίκη για τη ΦΑΓΕ, στη διαμάχη με το τούρκικο «Chobani»

Μεγάλη νίκη της ΦΑΓΕ κατά του Τούρκου Mr Chobani που πλούτισε πουλώντας «ελληνικό» γιαούρτι - Μονοπώλιο το Greek Υogurt στην Αγγλία

Με μια απόφαση «σταθμό» το Αγγλικό Εφετείο βάζει οριστικό τέλος στην προσπάθεια της εταιρείας, τουρκικών συμφερόντων «Chobani» να πουλήσει ελληνικό γιαούρτι στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Αγγλικό Εφετείο απέρριψε την προσφυγή της «Chobani» για την υπόθεση «Greek yoghurt», σε όλα της τα σημεία, αρνούμενη να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η «Chobani» είχε προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο ότι πολλά από τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν λανθασμένα. Το Εφετείο απέρριψε πάλι τα επιχειρήματα, παρατηρώντας μάλιστα για αρκετά από εκείνα τα ευρήματα ότι ήταν πράγματι «ανεπίδεκτα προσβολής».


Το αποτέλεσμα είναι ότι:

- Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

- Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην «Chobani» την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

- H «Chobani» διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση, με ένα σημαντικό ποσό να είναι πληρωτέο άμεσα.

Το Εφετείο αρνήθηκε να δώσει άδεια στην «Chobani» να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι το Εφετείο, για να αποφασίσει για το κύριο θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης του «Greek yoghurt», είχε εφαρμόσει πάγιες αρχές.


Ουσιαστικά, δηλαδή όποια εταιρία δεν έχει στην Ελλάδα εργοστάσιο δεν μπορεί να διαθέσει στη Βρετανική Αγορά γιαούρτι ελληνικού τύπου (στραγγιστό) με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος να μονοπωλήσουν εταιρίες (κυρίως ελληνικές ) που έχουν παραγωγή στην Ελλάδα.


Ο ιδρυτής της Cobani, Hamdi Ulukaya, έβγαλε 1 δισ. δολάρια μέσα σε 8 χρόνια, ανοίγοντας μονάδα παράγωγης στις ΗΠΑ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr