Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν οι γερμανοί επιχειρηματίες στον Στουρνάρα

Θέμα συζήτησης η Ελλάδα για επενδύσεις και σχέδια διάσωσης - Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%

«Αθήνα» θύμισε χθες το «κλίμα» στη Φραγκφούρτη, τόσο σε καιρικές συνθήκες όσο και στην … θερμότητα με την οποία ανέμεναν να ακούσουν και να μιλήσουν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κορυφαίοι οικονομικοί και επιχειρηματικοι παράγοντες της Γερμανίας.

Οι συζητήσεις για τα νέα «πακέτα» βοήθειας προς τη χώρα μας από τα γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, «έστρωσαν το χαλί» στον Γιάννη Στουρνάρα για να παρουσιάσει την Ελλάδα σαν μια χώρα με προοπτική και ευκαιρίες συνεργασίας, καλώντας έτσι τους γερμανούς επιχειρηματίες να αντιληφθούν –για να πιέσουν στη συνέχεια και οι ίδιοι το Βερολίνο σε αυτό- πως επενδύοντας τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα, θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος, από το να αποφύγουν να τη βοηθήσουν.

"Πήγε πολύ καλά" έλεγε χθες αργά το βράδυ από τη Φραγκφούρτη συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών. Ειδικά στους πολλές δεκάδες επιχειρηματίες που τον άκουσαν, ο κύριος Στουρνάρας είχε μια ακόμα «θετική έκπληξη» να προβάλλει, προβλέποντας πως η ύφεση στη χώρα μας κατά το 2013 μπορεί να αποδειχθεί τελικά μικρότερη και από το 4%. Τους έδειξε έτσι πως η ανάκαμψη μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα από όσο ανέμεναν και άρα πολλοί θα πρέπει να σπεύσουν να τοποθετηθούν πρώτοι στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό φαίνεται να το κατάλαβαν και πολλοί από τους γερμανούς επιχειρηματίες που συμμετείχαν στι συναντήσεις. Ο κύριος Στουρνάρας είχε την ευκαιρία κι σε κατ΄’ιδίαν συζητήσεις να τους προϊδεάσει για τις  αναπτυξιακές ευκαιρίες και το σχέδιο που ο ίδιος καταρτίζει για την «μετά-Μνημόνιο εποχή», με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, τουΤουρισμού, της γεωργίας, της ναυτλίας κ.ά.

Στους συνομιλητές του κυρίου Στουρνάρα θα διέκρινε όμως και επροσώπους γερμανικών τραπεζών και επενδυτικών Οίκων όπως η Deutsch Bank, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να …ξεφορτωθούν τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα, αλλά τώρα συζητουσαν, ρωτούσαν ή και πρότειναν λύσεις για την προοπτική μιας νέας επιστροφής της χώρας μας στις αγορές για δανεικά.

Πιο δύσκολη αποστολή είχε πάντως ο κύριος Στουρνάρας στις συναντήσεις του με το ΔΣ της Deutsche Bundesbank.  Οι «σοφοί» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, κατά τους τελευταίους μήνες ιδίως, «κάνουν κήρυγμα» συνεχώς στο Βερολίνο και στην Καγκελάριο Μέρκελ να μην προσφέρουν ξανά βοήθεια σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, προτείνοντας μάλιστα να κάνουν  πρώτα τα ίδια «κούρεμα περιουσιών» στος πολίτες τους, πριν ζητήσουν ξανά στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους τους.


Τι τους είπε ο Στουρνάρας

Μιλώντας στη Φραγκφούρτη ο κ.Στουρνάρας περιέγραψε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατ. ευρώ.

Πέραν των ΑΠΕ και του κλάδου της διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι συνέργειες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών μπορούν να ενταθούν τουλάχιστον στους τομείς των τροφίμων και ποτών, βιομηχανικών προϊόντων, φαρμάκων, καυσίμων και ιατρικού τουρισμού, με «πιλότο» την Deutsche Telekom και τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τον κύριο Στουρναρα, «έχει ολοκληρωθεί πάνω από 85% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020» και έχει πλήρως αποκατασταθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Τουρισμός, ενέργεια, ιχθυοκαλλιέργειες, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, ανάπτυξη ακινήτων, μεταφορές, logistics, τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, ένδυση, φαρμακοβιομηχανία, καύσιμα, ιατρικός τουρισμός, βιομηχανικά προϊόντα είναι οι κυριότεροι κλάδοι που προσφέρονται για ελληνογερμανικές συνεργασίες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr