Στα 3,9 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με τη μεθοδολογία της Eurostat

Tο Γραφείο Προϋπολογισμού διαψεύσθηκε - Η χώρα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος

«Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.
Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ενώ σημείωσε πως η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σπεύδει και αξιοποιεί τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του Γραφείου «χωρίς καν να έχουν διαβάσει το περιεχόμενο των Εκθέσεων».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού διαψεύσθηκε:
1. Όταν Έκθεση είχε συγχύσει το «δημοσιονομικό» με το «χρηματοδοτικό» κενό. Με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ υψηλότερο,  τέσσερις φορές μεγαλύτερο ακόμη και από τις τότε εκτιμήσεις της Τρόικας.

2. Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «η Τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013». Κάτι που τελικά, ποτέ δεν έγινε.

3. Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται». Κάτι που επίσης δεν έγινε. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Ενώ οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Δηλαδή, δύο βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά, υψηλότερα από το 2012. 

4. Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών». Όταν το κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013. Ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες, το Δεκέμβριο του 2013, ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι εκθέσεις του Γραφείου «προχωρούν και σε πολλές ορθές εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr