Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 811 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του '14

Σχεδόν διπλάσιο από τον περυσινό Ιανουάριο, που ήταν στα 415 εκατ. ευρώ

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2014:

«Η μηνιαία ενημέρωση, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει καταστεί εθιμική.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα.



Πώς προέκυψε το πλεόνασμα
 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κύριος Σταϊκούρας, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014:
 
 
1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό:
Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο. Σχεδόν διπλάσιο δηλαδή, αν και κατά 144 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τους στόχους.
 
Ωστόσο αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν υπερέβαιναν τους στόχους, το πρωτογενές αποτέλεσμα τον Ιανουάριο φέτος θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερα, σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή από πέρυσι.
 
2ον. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι επίσης πλεονασματικό:
 
Το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 595 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 177 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή.
 
3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους:
Και αυτό λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναλυτικά:
§  Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο.
§  Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου.
 
 
Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.
 
4ον. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου:
 
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 99 εκατ. ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι αυτό το αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει την ιδιαίτερα καλή εικόνα του 2013, όταν, οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012.
Ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
 
5ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου:
 
Διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013, και περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
 
6ον. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους έχουν σημαντικά μειωθεί:
 
Ανέρχονται, το Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.
 
 
7ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά:
 
Διαμορφώθηκαν στα 308 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 100 εκατ. ευρώ. 
Συνεχίζοντας την καλή εικόνα του 2013 όταν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012, ενισχύοντας και αυτές τη ρευστότητα στην οικονομία.
 
«Συμπερασματικά», όπως ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας, «οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζουν να επιτυγχάνονται, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr