Ecofin: Εγγύηση καταθέσεων με τραπεζικές εισφορές και bail-in

Με εισφορές των τραπεζών θα χρηματοδοτούνται τα εθνικά ταμεία εγγυήσεων - Δεν έχει καθοριστεί ακόμη πότε θα είναι υποχρεωτικό το bail-in - Κάθε χώρα θα έχει ένα δικό της «κομμάτι» στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (ΣΕΚ)

Την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περαιτέρω εναρμόνιση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων (ΣΕΚ) και την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών ενέκρινε το Ecofin, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η διατύπωση που θα περιληφθεί στην οδηγία η αναφορά στη χρήση του bail-in (κούρεμα τραπεζικών ομολόγων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ), καθώς και ο χρόνος που θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα αυτό. Μέσω του συστήματος διατηρείται το επίπεδο εγγύησης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, το συμβούλιο ECOFIN επιβεβαίωσε σήμερα την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. «Το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων της ΕΕ δημιουργεί ένα υψηλού επιπέδου δίχτυ προστασίας για όλους τους καταθέτες», ανέφερε ο υπουργός επισημαίνοντας επίσης ότι είναι επείγον να υιοθετηθεί η οδηγία και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε χώρα θα έχει ένα δικό της «κομμάτι» στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (ΣΕΚ), το οποίο θα χρηματοδοτείται με εισφορές στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα φθάσουν να καλύπτουν το 0,8% των καταθέσεων που καλύπτονται με εγγύηση (καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ) σε βάθος δεκαετίας. Στην αρχή, κάθε χώρα θα χρηματοδοτεί ένα δικό της, εθνικό «κομμάτι» στο ΣΕΚ με το οποίο θα πρέπει να καλύπτει τις δικές της ανάγκες, αλλά σε βάθος δεκαετίας το Σύστημα θα εξελιχθεί σε κοινό ταμείο, με αμοιβαίες εγγυήσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί να μειωθεί το διάστημα από τα δέκα χρόνια και το θέμα θα συζητηθεί στις περαιτέρω επαφές, προκειμένου να υιοθετηθεί η οδηγία από την Ολομέλεια πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας για την προστασία των καταθέσεων, εάν το «εθνικό κομμάτι» του ταμείου εγγυήσεων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μιας χώρας, αυτή θα μπορεί να δανείζεται από τα διαθέσιμα των άλλων χωρών, με όρους που απομένει να διευκρινιστούν τους επόμενους δύο μήνες.

Ο ESM και το κούρεμα των καταθέσεων
Ο κ. Ντάιζεμπλουμ ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να χρηματοδοτηθεί η εγγύηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο οδηγίας, εφόσον τα κεφάλαια των ταμείων εγγύησης καταθέσεων δεν επαρκούν για τις ανάγκες της, αυτές , θα μπορούν να καλύπτονται με κρατικά κεφάλαια, ενώ ως τελευταία λύση θα υπάρχει η χρηματοδότηση από τον ESM υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχει προηγηθεί bail-in (κούρεμα τραπεζικών ομολόγων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ).
Όπως είπε ο κ. Ντάιζεμπλουμ, το ECOFIN υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του bail – in, αλλά μένει ακόμα να καθοριστεί ακριβώς η διατύπωση με την οποία το bail-in θα περιληφθεί στην οδηγία ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση.

Οι κύριες αλλαγές
Οι κύριες αλλαγές που αποφασίστηκαν στο ECOFIN αφορούν σε:
- Απλούστευση και εναρμόνιση, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη και τους διακανονισμούς αποπληρωμής.
- Περαιτέρω μείωση της προθεσμίας για την πληρωμή των καταθετών από τις 20 εργάσιμες ημέρες σε επτά εργάσιμες ημέρες μέχρι το 2024.
- Εισαγωγή των ρυθμίσεων εκ των προτέρων χρηματοδότησης , με ένα ελάχιστο όριο εισφορών στο 0,8 % των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, που πρέπει να επιτευχθούν μέσα σε 10 χρόνια
- Βελτίωση της πρόσβασης των καταθετών σε πληροφορίες σχετικά με την προστασία των καταθέσεων τους.
- Ο δανεισμός μεταξύ των ΣΕΚ κάθε χώρας σε εθελοντική βάση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr