Βρώμικος πόλεμος του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας με αιχμή τις τράπεζες

Γιατί αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της ΤτΕ με τις οποίες συμφωνούν ΕΚΤ και Κομισιόν – Στοιχεία προ διετίας χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για την εκτίμηση των 20 δισ. ευρώ - Ποια προσκόμματα βάζει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού - "Κόντρα" και για το ύψος των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας

Ένας “ασύμμετρος πόλεμος” μαίνεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών μας, πρωτίστως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή και αντικείμενο τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, επί της ουσίας όμως με στόχο την άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για να δεχθεί ένα νέο Μνημόνιο, μια νέα δανειακή σύμβαση που θα επιμηκύνει τις δεσμεύσεις της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε χθες, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι του Ταμείου εκτιμούν ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες φτάνει λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ. Οι “εκτιμήσεις” αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις της Αθήνας, ήτοι τους υπολογισμούς της ΤτΕ με βάση ΚΑΙ την έκθεση της BlackRock, που ανεβάζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανάμεσα στα 5,5 και τα 6 δισ. ευρώ.

Η αντίδραση των εγχώριων τραπεζικών κύκλων ήταν άμεση και απέδωσαν το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε διαρροές σκοπιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει πλέον είναι μια ιδιότυπη διελκυστίνδα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση. Οι επαϊοντες εκτιμούν πως πίσω από τη διαφορετική προσέγγιση του ΔΝΤ κρύβονται τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των οποίων - όσων μείνουν μετά τη νέα κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών - η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που προκύπτει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ούτως ώστε να αποφύγει την προσφυγή σε νέο δάνειο από την τρόικα, το οποίο θα συνοδευόταν από νέους δεσμευτικούς όρους. Πρακτικά αν οι τράπεζες χρειάζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτά μπορούν να καλυφθούν από το “μαξιλάρι” των 10 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να περισσέψουν και 4 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας τους επόμενους μήνες ΧΩΡΙΣ νέο δάνειο...

Με δυο λόγια αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει το ΔΝΤ, θέτοντας εκβιαστικούς όρους και “απειλώντας” να δημοσιοποιήσει τις δικές του μετρήσεις με βάση τις οποίες τα... νούμερα για τις τράπεζές μας υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ, είναι το να ΜΗΝ χρειαστεί η Ελλάδα να πάρει νέο δάνειο, νέο Μνημόνιο. Και αυτή θα είναι η θέση του Ταμείου στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες.

Εγχώριοι τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν πάντως ότι «δεν μπορεί μια τεχνοκρατική ανάλυση, με αυθαίρετα νούμερα που δεν έχουν ελεγχθεί, να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης» απέναντι στην κυβέρνηση. Και προσέθεταν ότι η αγορά δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διαρροές του ΔΝΤ, καθώς οι όποιες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες είναι σαφώς περιορισμένες σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα είχαν πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr