Θωμόπουλος στο CNBC: «Οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν οι πιο ισχυρές κεφαλαιακά στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα ξεπέρασε το στάδιο της ανησυχίας και του πανικού και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σύντομα οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», επεσήμανε σε συνέντευξη του στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος

Ο κ. Θωμόπουλος μίλησε στο οικονομικό δίκτυο στο πλαίσιο του Roadshow που ξεκίνησε ο όμιλος για την άντληση νέων κεφαλαίων απ' την αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι ένα χρόνο μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο δεν υπάρχει περίπτωση ένα τέτοιο περιστατικό να συμβεί στην Ελλάδα. 
 
"Οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές. Πιστεύω ότι κάποιες απ' τις ελληνικές τράπεζες θα μετατραπούν στις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης μετά τα stress tests που θα διεξαχθούν", είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: "τα χειρότερα πέρασαν". 
 
Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο υπάρχει ξεκάθαρο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους: "Την τελευταία φορά που ήμουν στο δρόμο προσπαθώντας να αντλήσω επενδυτικά κεφάλαια, περίπου έξι μήνες πριν, συζητούσαμε για ελπίδες ότι η χώρα θα έμπαινε σε τροχιά ανάκαμψης. Τώρα συζητάμε για πραγματικά στοιχεία". 
 
Επομένως υπάρχουν πολλά θετικά. Είμαι πεποισμένος ότι θα υπάρξει θερμή επενδυτική ανταπόκριση στα προγράμματα αύξησης κεφαλαίων που ξεκινούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω έκδοσης νέων μετοχών ή νέων ομολόγων τις προσεχείς εβδομάδες". 
 


Ερωτηθείς για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων ο κ. Θωμόπουλος είπε πως επιτέλους αυτά δείχνουν να σταθεροποιούνται. "Όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση", είπε, προσθέτοντας: "Αυτές οι ενδείξεις υπάρχουν σε όλες τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία ευρεία βελτίωση". Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κορυφωθούν φέτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς επανέρχεται η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. 
 
Επίσης είπε ότι υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις πιστωτικής επέκτασης, σημειώνοντας ότι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση, κυρίως αυτές που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. "Προφανώς είμαστε πλέον επιλεκτικοί", είπε αναφορικά με τις χορηγήσεις δανείων. "Ωστόσο υποστήριζουμε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις", πρόσθεσε. 
 
Ο κ. Θωμόπουλος εμφανίστηκε θετικός και απέναντι στην κυβέρνηση λέγοντας πως η κυβέρνηση συνασπισμού επιτυγχάνει τους στόχους της. Εκτίμησε επίσης πως οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό κλίμα ενώ είπε πως οι ακροδεξιές δυνάμεις και το αντιευρωπαϊκό κίνημα δεν αποτελούν απειλή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr