Κόντρα ΤΧΣ με Eurobank για την ανακεφαλαιοποίηση

Γιατί και από ποιους το ν/σ θεωρείται απαραίτητο και γιατί το ν/σ δεν είναι αναγκαίο για τις αυξήσεις κεφαλαίου Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank

Το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα με βάση το Νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, εξετάζει η διοίκηση της Eurobank, φέρνοντας το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή φέρεται έτοιμη να συνταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο περιμένοντας την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχει εξελιχθεί σε... γεφύρι της Άρτας με σχέδια επί σχεδίων που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Το αγκάθι της υπόθεσης είναι η δυνητική ζημία του βασικού μετόχου της, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η τιμή της μετοχής διαμορφωθεί -όπως και θα γίνει- σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα της τιμής εισόδου στην αρχική αύξηση του ΤΧΣ, το οποίο επικαλείται ως προϋπόθεση την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσω του οποίου επιδιώκει τη νομική κάλυψη της Βουλής.

Προκειμένου να κερδίσει χρόνο το ΤΧΣ, ήδη ανέβαλε μία φορά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας που είχε συγκληθεί την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ ζήτησε νέα αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο συνεδρίασης. Ωστόσο, στη συνεδρίαση αυτή, η διοίκηση της τράπεζας προτίθεται να εισηγηθεί τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΧΣ δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση, εκτός κι αν η εισήγηση της διοίκησης συναντήσει την άρνηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους μιας τέτοιας άρνησης. 

Ο κίνδυνος καταψήφισης του νομοσχεδίου, οδήγησε το ΤΧΣ να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσης της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank από την οποία ζητήθηκε να εξετάσει άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως αυτές της Εθνικής τράπεζας για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων όπως θυγατρικές του εξωτερικού. Αυτό συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση τόσο της διοίκησης της Eurobank, η οποία έχει ενημερώσει επισήμως το ΤΧΣ και την ΤτΕ ότι μπορεί να καλύψει το σύνολο της αύξησης από ιδιώτες, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία σε κάθε τόνο επισημαίνει ότι προτεραιότητα είναι η ταχύτερη κατά το δυνατόν κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από τον διαγνωστικό έλεγχο της Black Rock. Τη Δευτέρα το απόγευμα με τη θέση αυτή συντάχθηκε και η τρόικα και το Eurogroup, που δια της δηλώσεως Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την αναγκαιότητα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που διεμήνυσε και η τρόικα στο ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια του ο κ. Στουρνάρας να εξασφαλίσει από το Eurogroup για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην κάλυψη των κεφαλαίων μέσω αξιοποίησης των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, απέσπασε τη σχετική έγκριση έως την διενέργεια από την ΕΚΤ των ευρωπαϊκών stress tests, τον προσεχή Νοέμβριο. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΧΣ συζήτησε με τη διοίκηση της Εurobank το ενδεχόμενο να «εκμεταλλευθεί» η τράπεζα αυτή την περίοδο προκειμένου να διερευνήσει και αυτή τη δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αποφύγει την αύξηση κεφαλαίου. Αυτό απερρίφθη ασυζητητί από τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση την επομένη της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις της με τη διοίκηση του Ταμείου. Προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό και υπό την πίεση της τρόικας και της ΤτΕ να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, το ΤΧΣ εξέτασε μέχρι τώρα τρία εναλλακτικά σενάρια 

1. Να καλύψει το σύνολο της αύξησης το ΤΧΣ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε placement προσδοκώντας κέρδη από την πώληση πακέτων σε ιδιώτες. Αυτό όμως απορρίφθηκε από την τρόικα. 

2. Να καλύψουν την αύξηση από κοινού, ιδιώτες επενδυτές και ΤΧΣ, με τη συμμετοχή του Ταμείου να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου το ΤΧΣ να περιορίσει τις απώλειες και να διατηρήσει ποσοστό συμμετοχής στην τράπεζα της τάξεως του 50%.

3. Το τρίτο σενάριο και το πιο πρόσφατο που ετέθη από την τρόικα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Eurogroup, είναι να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δις ευρώ αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 33% - 35% 

Για να διευκολύνει τις αποφάσεις του ΤΧΣ, η τρόικα ενδέχεται να συμπεριλάβει στις απαιτήσεις της, να τεθεί ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας με την κυβέρνηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου. Τόσο στο ΤΧΣ, όσο και στην ίδια την τράπεζα αλλά και στην κυβέρνηση, δεν παραβλέπουν τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ψήφιση του νομοσχεδίου, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείουν ότι μπορεί βουλευτές που αντιπολιτεύονται τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, με επιχείρημα ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν ένα σχέδιο που θα ζημιώνει τον έλληνα φορολογούμενο. Ωστόσο αν καταψηφίσουν, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί μεταξύ της ζημίας και της πρόσθετης επιβάρυνσης επιλέγουν τη νέα επιβάρυνση των φορολογουμένων κατά 3 τουλάχιστον δις, όσο δηλαδή και τα νέα κεφάλαιαπου θα κληθεί να καταβάλει το ΤΧΣ, ανεβάζοντας το συνολικό «κόστος» του φορολογούμενου σε άνω των 8,5 δις ευρώ για μία μόνο τράπεζα.


Γιατί και από ποιους το ν/σ θεωρείται απαραίτητο
Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί καυτό θέμα για το ΤΧΣ, καθώς μέσω αυτού, η ελληνική Βουλή θα παρέχει την «κάλυψη» στο Ταμείο ως βασικού μετόχου να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ώστε να εισέλθουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια, έστω κι αν η τιμή άσκησης είναι σημαντικά χαμηλότερη εκείνης με την οποία το ΤΧΣ απέκτησε το 95% της τράπεζας, ποσοστό που θα μειωθεί σε επίπεδο του 35%. 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι «φόβοι» του ΤΧΣ και το νομοσχέδιο δεν περάσει από τη Βουλή και εφόσον η τρόικα επιμείνει στην πρόσφατη θέση της για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια, η Eurobank θεωρητικά μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες της αύξησης, με βάση το Νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών. Στην περίπτωση αυτή θα κληθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος να ψηφίσει ή να καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. Μια απόφαση διόλου εύκολη, δεδομένου ότι ως βασικός μέτοχος, το ΤΧΣ θα εμφανίζεται να αρνείται την υποχρέωση αποκατάστασης των κεφαλαιακακών δεικτών της Eurobank σύμφωνα με τις επιταγές της Τράπεζας της Ελλάδος. 

 
Γιατί το ν/σ δεν είναι αναγκαίο για τις αυξήσεις κεφαλαίου Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank 
Το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος σε όλες τις τράπεζες και κατέχει ποσοστά από 82% έως 85% περίπου και στις άλλες δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες. Η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των δύο τραπεζών, που θα διενεργηθούν με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ, θα οδηγήσει σε dilution. Δηλαδή, και στις αυξήσεις της Πειραιώς και της Alpha, το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα μειωθεί. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στην τιμή άσκησης του δικαιώματος, που θα προσδιορίσουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η τιμή στις δύο αυξήσεις θα είναι λίγο υψηλότερη ή στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτή των προηγούμενων αυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στην μεν Alpha Bank το ΤΧΣ είχε εισέλθει με τιμή 0,44 ευρώ και η τιμή της σχεδιαζόμενης αύξησης εκτιμάται στα 0,60 ευρώ, ενώ στην τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ είχε εισέλθει με τιμή 1,77 ευρώ και η τιμή της σχεδιαζόμενης αύξησης εκτιμάται στο επίπεδο του 1,70 ευρώ, με μια οριακή, αμελητέα δηλαδή, μείωση 

Και στις δύο περιπτώσεις, το ΤΧΣ θεωρητικά δεν έχει «συμφέρον» να ασκήσει το δικαίωμά του και να συμμετάσχει σε νέες αυξήσεις σε τιμές υψηλότερες ή ίσες με την προηγούμενη συμμετοχή του, έστω κι αν αυτή η συμμετοχή θα μειωθεί, καθώς προσδοκά ότι η επιτυχία των αυξήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών επ’ ωφελεία και του ίδιου που παραμένει έτσι κι αλλιώς βασικός μέτοχός τους. 

Το ίδιο πάντως μπορεί να ισχύσει και με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, μέσω της δυναμικής που εκτιμάται ότι θα αποκτήσει με την είσοδο νέων υγιών ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr