Σφίγγουν τα λουριά για την περαίωση
Αλλαγές σε περαίωση, εκπτώσεις φόρου και μεταβιβάσεις ακινήτων επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τα εγγυημένα από το κράτος στεγαστικά δάνεια –όπως είχε μεταδώσει την Τρίτη το protothema.gr.
Με ειδική διάταξη, προβλέπεται ανατροπή της περαίωσης στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις δόσεις πληρωμής του πρόσθετου
Αλλαγές σε περαίωση, εκπτώσεις φόρου και μεταβιβάσεις ακινήτων επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τα εγγυημένα από το κράτος στεγαστικά δάνεια –όπως είχε μεταδώσει την Τρίτη το protothema.gr.
Με ειδική διάταξη, προβλέπεται ανατροπή της περαίωσης στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις δόσεις πληρωμής του πρόσθετου φόρου και των λοιπών επιβαρύνσεων. Σε τέτοια περίπτωση, οι υποθέσεις θα θεωρούνται ως «μη περαιωμένες», η σχετική ρύθμιση θα θεωρείται άκυρη –ασχέτως εάν είχαν εξοφληθεί εμπρόθεσμα οι πρώτες δόσεις, όσες και αν ήταν αυτές- και από τη στιγμή εκείνη θα υπόκεινται κανονικά σε τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Κατά τη δημόσια διαβούλευση για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ο κύριος Μπέζας ανέφερε στη Βουλή ότι, με άλλη διάταξη, θα παραταθεί έως τις 31/12/2009 η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ του πιστοποιητικού πληρωμής ΕΤΑΚ, καθώς εκκρεμεί ακόμα η εκκαθάριση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα, τόσο για το 2008 όσο και για το 2009.
Με το ίδιο νομοσχέδιο επίσης:
- παρατείνεται μέχρι και τις 31/12/2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, ποσοστού 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας.
- μπαίνουν εμπόδια στην πρακτική που μέχρι σήμερα ισχύει δίνει τη δυνατότητα, εντός ενός ομίλου, η μια εταιρεία να δανείζει την άλλη με δυσανάλογα μεγάλα ποσά (μεγαλύτερα της δανειοληπτικής της ικανότητας ή μεγαλύτερα των αναγκών της), με μοναδικό σκοπό η δανειζόμενη να εμφανίζει λόγω υπέρογκων τόκων μειωμένα κέρδη ή και ζημίες, ενώ επιλέγεται συχνά ως «δανείστρια» μία συνδεδεμένη επιχείρηση που φορολογείται σε κράτος με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης. Καθιερώνονται κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων (thin capitalization rules), οι οποίοι αποσκοπούν στον περιορισμό του εκτεταμένου ενδοομιλικού δανεισμού μιας εταιρείας, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της.
- θεσπίζεται η υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές..
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα»
Με άλλη διάταξη, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία πολιτών.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο
- παρέχεται η κάλυψη κατά 25%, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των στεγαστικών δανείων που λαμβάνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών, για την αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας των ακινήτων και όχι μόνο το 75% που ίσχυε ως τώρα.
- μειώνεται από 1% σε 0,25%, η προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.
- αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., με αποκλειστική συμμετοχή του Δημοσίου, κατά 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Επίσης, με άλλη διάταξη, θα προωθείται η εκτεταμένη εφαρμογή της λειτουργικής χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr