Πιέση σε κυβέρνηση και Τρόικα να τελειώνουν με την διαπραγμάτευση

Πιέση σε κυβέρνηση και Τρόικα να τελειώνουν με την διαπραγμάτευση

Παρά το τελεσίγραφο του Eurogroup για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι την Κυριακή, οι δύο πλευρές δε δείχνουν να βιάζονται - Στο τραπέζι και πάλι οι «κόκκινες γραμμές» - Κυβερνητικά σχέδια για μονομερείς νομοθετήσεις

Πιέση σε κυβέρνηση και Τρόικα να τελειώνουν με την διαπραγμάτευση
«Η μεγάλη έκπληξη θα ήταν  να υπάρξει …θετική έκπληξη», σχολίαζε έμπειρη από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πηγή, στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της «επίσημης πρώτης» συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής, στον νέο γύρο παζαριών για τα μέτρα και τις δόσεις που ξεκινά στην Αθήνα.

Από τις 3 το μεσημέρι σήμερα, μέχρι την Κυριακή το νωρίτερο, θα δούμε όσα δεν είδαμε φέτος ξανά:

Κλείσιμο
- τον Γιάννη Στουρνάρα και την ομάδα Τόμσεν να «αψηφούν» το τελεσίγραφο του Γιούρογκρουπ να τελειώνουν όλα μέχρι την Κυριακή. Από την περασμένη Δευτέρα που δόθηκε το «σήμα» αυτό στην Αθήνα, τίποτα δεν δείχνει ότι κυβέρνηση και ελεγκτές βιάζονται να κλείσουν μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε πριν 172 ημέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013. «Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε σε 4 μέρες» έλεγαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου και, παρά τις αιχμηρές δηλώσεις Σόιμπλε που ρίχνουν ευθύνες στην Αθήνα για την καθυστέρηση, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρεί ότι η Τρόικα είναι εκείνη που «κάνει τραμπάλα» πάνω στη χώρα μας, πιέζοντας με νέα μέτρα και απαιτήσες ώστε να μην ολοκληρώνονται ποτέ οι συζητήσεις.

- τους επικεφαλής της Τρόικα να συναντούνται με τον πρωθυπουργό, για να δουν «τι παίρνουν και τι αφήνουν» από τα μέτρα που απεργάζονται οι δανειστές για τη χώρα μας. Κάτι το ταξίδι για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, κάτι η ασθένεια του πρωθυπουργού, κάτι η δηλωμένη πρόθεση και των δύο μερών να κρατήσουν «κόκκινες γραμμές» για μέτρα, τράπεζες κλπ δεν επέτρεψαν να γίνει το καθοριστικό ραντεβού τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες.

Μπορεί ο πρόεδρός του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στην Αθήνα», πρακτικά όμως το παζάρι θα συνεχίζεται εξ αποστάσεως μέσω email και τηλεφώνων, ακόμα και αν αναχωρήσουν ως την Κυριακή ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την Αθήνα οι δανειστές.

Τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις παραμένουν τα ίδια. Από τις Βρυξέλλες ήδη ο κ. Στουρνάρας προϊδέασε  ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως και από την πλευρά της τρόικας μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα νέα θέματα στο τραπέζι, όπως  π.χ. για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο («εξορθολογισμός» των πρόσθετων αποδοχών όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κ.λπ.

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Και μέσα σε όλα, η κυβέρνηση κάνει σχέδια για να νομοθετήσει και μονομερώς αν χρειαστεί, για αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα και άλλα μέτρα.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης) η έγκριση για τη δόση. Τίποτα δεν δείχνει όμως ότι  αποκλείεται να πάνε όλα ακόμα πιο πίσω αφού, όπως και ο κ. Στουρνάρας έχει αναφέρει, «τον Μάιο θα έχουμε τα λεφτά» για πληρωθούν ομόλγα ύψους 9,8 δισ. ευρώ που λήγουν τότε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης