Επιμένει η Τρόικα στην κατάργηση των τριετιών

Στη συνολική διαπραγμάτευση παραπέμπεται το θέμα – Αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση – Δεν συζητά τις ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση - Διαφωνία καταγράφεται και στα ενεργειακά ζητήματα - Σε εξέλιξη τετραπλή σύσκεψη για ΟΟΣΑ, δημοσιονομικά, φορολογικό και ναυτιλία

Διαφωνία καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και στα ενεργειακά ζητήματα. Την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη τετραπλή σύσκεψη ταυτόχρονα για ΟΟΣΑ με Χατζηδάκη, φορολογικά με Μαυραγάνη- Θεοχάρη, δημοσιονομικά με Σταϊκούρα και ναυτιλία.

Μετά την σύσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την ομάδα Τόμσεν, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωνε ότι «χωροταξικά, πολεοδομικά, νερά και περιβάλλον υπάρχει συμφωνία. Εχουμε κλείσει. Για ενέργεια (ηλεκτρική και φυσικό αέριο) δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

«Σε αρκετά θέματα υπήρξε πρόοδος», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση σχετίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Βασικό της θέμα θα είναι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Η Ελλάδα έχει τις θέσεις της και στα δύο θέματα».

«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα πριν τη Σύνοδο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές. Αγνωστο εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στη διαπραγμάτευση τέθηκαν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο της βιομηχανίας. Δηλαδή, διακοψιμότητα, κόστος φυσικού αερίου, τιμολόγια ΔΕΗ», πρόσθετε.

Στο μεταξύ, χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα.

Τα εκκρεμή θέματα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στη συνολική διαπραγμάτευση αφού δεν ορίστηκε νέα συνάντηση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: «Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Συγκεκριμένα, η Τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπουργού Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί η προσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ήδη αρκετές, ενώ μετά την ενίσχυση του ρόλου του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας δεν είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της Τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr