Σι Τζενγκρονγκ, ο Κινέζος «βασιλιάς ήλιος» των μεγαβάτ

Ο Σι ήταν το νεότερο μέλος μιας αγροτικής οικογένειας σε μία από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας. Οι γονείς του μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα οικονομικά αποφάσισαν να τον δώσουν για υιοθεσία. Σήμερα ο Σι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας και επικεφαλής της «Suntech», μιας από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες εταιρείες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. 

Η ευφυΐα του Σι ήταν ήδη εμφανής από τα σχολικά του χ

Ο Σι ήταν το νεότερο μέλος μιας αγροτικής οικογένειας σε μία από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας. Οι γονείς του μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα οικονομικά αποφάσισαν να τον δώσουν για υιοθεσία. Σήμερα ο Σι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας και επικεφαλής της «Suntech», μιας από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες εταιρείες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. 

Η ευφυΐα του Σι ήταν ήδη εμφανής από τα σχολικά του χρόνια. Αρχισε, μάλιστα, από νωρίς να προετοιμάζεται για σπουδές στις ΗΠΑ μαθαίνοντας τη γλώσσα και την Ιστορία της χώρας. Την τελευταία στιγμή, όμως, τον Μάιο του 1988, ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του ανακοίνωσε ότι όλες οι θέσεις στις ΗΠΑ είχαν καλυφθεί και του πρότεινε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προκειμένου να κάνει εκεί το διδακτορικό του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Ο Σι άκουσε τη συμβουλή του καθηγητή του κι έτσι βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου γνώρισε τον Μάρτιν Γκριν, έναν επιστήμονα ειδικό σε θέματα ηλιακής ενέργειας. Ο καθηγητής Γκριν είχε αναπτύξει τότε τις πιο αποδοτικές ηλιακές κυψέλες σιλικόνης στον κόσμο και το 1995 ίδρυσε την εταιρία «Pacific Solar». Ο μίστερ Γκριν κάλεσε τον Σι να συμμετάσχει στο νέο του εγχείρημα και κάπως έτσι η ομάδα ανέπτυξε την τεχνολογία που οδήγησε στη μείωση της απαιτούμενης σιλικόνης για τις ηλιακές κυψέλες - και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας - ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ευρεία εξάπλωσή της.  

Το 2001 η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία παρακολουθούσε την πρόοδο του Σι στην Αυστραλία, του πρόσφερε 6 εκατ. δολάρια για να επιστρέψει στην πατρίδα και να στήσει εκεί μια καινούρια εταιρεία ηλιακής ενέργειας. Αν και λίγο επιφυλακτικός στην αρχή, ο Σι αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς εκείνη την εποχή. Το φθηνό εργατικό δυναμικό και οι φοροαπαλλαγές που προσέφερε η κυβέρνηση προκειμένου να φέρει πίσω στην πατρίδα τα πιο φωτεινά μυαλά της τον έπεισαν να δεχτεί τη νέα πρόκληση.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Suntech».

Η γοργή ανάπτυξη της εταιρείας έφερε όμως, μεταξύ άλλων, και τη σύγκρουση του Σι με τον πρόεδρο της «Suntech», τον οποίο είχε διορίσει η κυβέρνηση. Η πρώτη διαφωνία είχε να κάνει με τους ρυθμούς επέκτασης που έπρεπε να ακολουθήσουν, αλλά σύντομα επεκτάθηκε εφ’ όλης της ύλης.

Τότε ήταν που ο Σι συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό ήταν να έχει τον πλήρη έλεγχο. Ετσι, το 2004 ήρθε σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πέτυχε την απομάκρυνση του διορισμένου προέδρου. Στη συνέχεια δανείστηκε πολλά χρήματα, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την «Goldman Sachs» και εξαγόρασε το μερίδιο που ήλεγχε μέχρι τότε η κυβέρνηση αντί 100 εκατ. δολαρίων. 

Πουλούσε στην μισή τιμή…

Γιατί τον βάφτισαν στη χώρα του «βασιλιά ήλιο»; Μέχρι το 2003, έναν χρόνο αφότου η εταιρεία είχε αρχίσει την παραγωγή, ο Σι είχε βρει τρόπο να πουλάει ηλιακά πάνελ αντί 2,80 δολαρίων / παραγόμενο watt, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 4,5 δολάρια / watt που ήταν τότε η μέση τιμή που επικρατούσε στην αγορά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παράλληλα, καίτοι ουσιαστικά πουλούσε σχεδόν στη μισή τιμή, διατηρούσε ένα περιθώριο κέρδους άνω του 20%.

Το 2005 η «Suntech» εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συγκεντρώνοντας 400 εκατ. δολάρια και μετατρέποντας εν μια νυκτί τον μίστερ Σι σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια εγγραφή μη-κυβερνητικής κινεζικής εταιρείας στον Dow Jones, καθώς και την πιο επιτυχημένη εκείνης της χρονιάς.  

Με το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή συνεχώς να αυξάνεται, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ετσι, η αξία της «Suntech» δεν άργησε να εκτοξευτεί, με τη μετοχή της να φτάνει τα 85 δολάρια το 2007 και τη διείσδυσή της στην αγορά της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας να διευρύνεται.

WHO IS WHO

  • #ο 2001, ο Σι Τσένγκρονγκ ιδρύει με τη συνδρομή του κινεζικού κράτους τη «Suntech»
  • Το 2005, η «Suntech» εγγράφεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,  γεγονός που αποδεικνύεται καθοριστικό για τη διεθνή στρατηγική της εταιρείας
  • Τον Απρίλιο του 2006, η εταιρεία υπογράφει συμβόλαιο ως ο αποκλειστικός πάροχος ηλιακής ενέργειας για τη «Φωλιά του Πουλιού» (φωτογραφία), το νέο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008 
  • Τον Αύγουστο του 2006, ιδρύονται η «Suntech America Inc.» και η «Suntech Shanghai»
  • Τον Ιανουάριο του 2007, ανακοινώνεται η ίδρυση της «Suntech Europe», η οποία αποτελεί τη βάση για την επέκταση της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική
  • Το 2008, η «Suntech» ανοίγει νέα γραφεία σε Νότια Κορέα, Γερμανία και Ισπανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr