ΕΕ: «Habemus» συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση

Τις γερμανικές θέσεις εικάζεται ότι απηχεί η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από 17 ώρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων - Παραμένει άγνωστο, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αν το Βερολίνο υποχώρησε από τη θέση του ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω

Έπειτα από 17 ώρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ECOFIN, Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών που θα αποτελέσει το δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες και ολοκληρώθηκαν στις 8 π.μ. (ώρα Ελλάδος), όμως, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές έγιναν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν το μεσημέρι. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, επί των πτυχών εκείνων που εμπίπτουν στον τομέα της διακυβερνητικής συμφωνίας επί του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

Η συμφωνία θεωρείται ότι είναι το τελευταίο κομμάτι προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης και αφορά ένα κοινό σύστημα για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων που σε μεγάλο βαθμό στρέφεται γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» της Γερμανίας.

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες δίνουν μικρή πιθανότητα στο ενδεχόμενο να ξεμπερδέψουν οι λεπτομέρειες της χαρακτηριζόμενης προσωρινής συμφωνίας, ειδικά αν η Γερμανία παραμείνει απρόθυμη στο προαπαιτούμενο της αμοιβαιοποίησης του ταμείου ταχύτερα απ' ότι η ίδια θεωρεί ως αποδεκτή λύση.

Είναι το τελευταίο σκέλος ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου το οποίο ξεκίνησε να συζητείται περίπου πριν από δύο χρόνια με σκοπό να διασφαλιστεί η οικονομική επίβλεψη της ευρωζώνης και να βελτιωθεί η συνοχή του ευρώ απέναντι στις βίαιες επιπτώσεις της κρίσης χέους.

Παρ' όλα αυτά το σύστημα επίβλεψης δέχτηκε κριτική ότι είναι υπέρ του δέοντος περίπλοκο και ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενο, κριτική η οποία υιοθετήθηκε ακόμη και από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μέχρι αυτή την ώρα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αποκαλούμενη τραπεζική ενοποίηση δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, κάποιοι εκ των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις λένε ότι οι τελικοί όροι επιφέρουν μικρές αλλά επίπονες αλλαγές εις ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική θέση των χωρών της ΕΕ κι αυτό λόγω της σθεναρής αντίστασης του Βερολίνου στο ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνία χαρακτηρίστηκε «σχεδόν αυτοκτονικό», από το μέλος της ΕΚΤ Ιβ Μερς.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των τραπεζών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νομοθετικού έργου και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών.

Η νομοθετική διαδικασία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης θα πρέπει να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr