Θα ζούμε με λιγότερα για να μην έχουμε πολλούς ανέργους…

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με λιγότερα, αν δεν θέλουν να γιγαντωθεί η μάστιγα της ανεργίας. Το «κλίμα» αυτό αναδεικνύεται με σαφήνεια από την τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. 

Η στασιµότητα ή και η υποχώρηση της οικονοµικής δραστηριότητας οδηγεί σε µείωση της απασχόλησης και σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας.  

Ωσ

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με λιγότερα, αν δεν θέλουν να γιγαντωθεί η μάστιγα της ανεργίας. Το «κλίμα» αυτό αναδεικνύεται με σαφήνεια από την τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. 

Η στασιµότητα ή και η υποχώρηση της οικονοµικής δραστηριότητας οδηγεί σε µείωση της απασχόλησης και σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας.  

Ωστόσο η υποχώρηση της συνολικής απασχόλησης αναµένεται να είναι σχετικά περιορισµένη στην χώρα μας, λόγω και της διατήρησης του αριθµού των αυτοαπασχολουµένων στα επίπεδα του 2008. 

Σηµαντικότερη όµως θα είναι η µείωση του µέσου χρόνου εργασίας και η επίδρασή της στο ρυθµό ανόδου του διαθέσιµου εισοδήµατος των εργαζομένων.

Για το σύνολο των νοικοκυριών, εκτιµάται ότι ο ρυθµός ανόδου του πραγµατικού ακαθάριστου διαθέσιµου εισοδήµατος θα επιβραδυνθεί το 2009 έναντι του 2008, θυσιαζόμενος στον βωμό της εργασίας για λιγότερες ώρες ώστε να μην υπάρξει έκρηξη απολύσεων.  

Συνολικά πάντως, ο κίνδυνος για το εισόδηµα των νοικοκυριών παραµένει χαµηλός σε σύγκριση µε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ για τις οποίες προβλέπεται σηµαντική εξασθένηση της οικονοµικής δραστηριότητας το 2009.  

Επιπλέον, η αβεβαιότητα των νοικοκυριών για τις προοπτικές του διαθέσιµου εισοδήµατός τους τα ωθεί, στο µέτρο του εφικτού, σε αύξηση της µέσης ροπής προς αποταµίευση και σε διακράτηση ρευστότητας, γεγονός που συµβάλλει στη συγκράτηση των τραπεζικών επισφαλειών, διότι µειώνει τη ζήτηση δανείων εκ µέρους των καταναλωτών. 

Τουλάχιστον στάσιμη φέτος η οικονομία… 

Γενικότερα, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα προβλέπεται οτι θα παραμείνει στάσιμη εφέτος, χωρίς να αποκλείεται και αρνητικός ρυθμός μεταβολής. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται οτι θα επηρεαστούν δυσμενέστατα από την ύφεση του διεθνούς εμπορίου και θα σημειώσουν σημαντική υποχώρηση.  

Η ιδιωτική κατανάλωση παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνσή της θα διατηρήσει θετικό ρυθμό ανόδου ενώ αύξηση αναμένεται να εμφανίσει και η δημόσια κατανάλωση.  

Οι απαισιόδοξες προοπτικές για το εισόδημα και την αξία πλούτου των νοικοκυριών το 2009 απαιτούν εγρήγορση όσον αφορά την παρακολούθηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ικανότητα εξυπηρέτησης των υποχρώσεών τους.  

Από την ανάλύση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2008 η έκθεση αναφέρει οτιπροκύπτει αύξηση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο.  

Ο λόγος δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 5% από 4,5% το 2007 εξ αιτίας της αύξησης των καθυστερήσεων σε κατανλαωτικά και στεγαστικά δάνεια. Η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συνέβαλε στην υποχώρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις σε 48,9% από 53,4% το 2007.  

Εντονη υποχώρηση εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων  κατά 39,2% σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων και διαμορφώθηκαν σε 3.377 εκ. ευρώ.  

Οσον αφορά στα μεγέθη των τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο 6% στο τέλος του α’ τριμήνου, με αύξηση σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ο λόγος κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις ο οποίος διαμορφώθηκε σε 43,7%.  

Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σημαντικά κατά 51,3%, λόγω υπερδιπλασιασμού των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr