Moody's: Credit positive για Alpha Bank και Πειραιώς οι αυξήσεις κεφαλαίων

Moody's: Credit positive για Alpha Bank και Πειραιώς οι αυξήσεις κεφαλαίων

Θετικά υποδέχεται η αγορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στο 6,68% η απόδοση του 10ετούς - "Μύλος" το πολιτικό σκηνικό - Με αλλαγές η κυβερνητική πλειοψηφία



Moody's: Credit positive για Alpha Bank και Πειραιώς οι αυξήσεις κεφαλαίων
Credit Positive για την αξιολόγηση των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν οι αυξήσεις κεφαλαίων στις οποίες προχωρούν, σύμφωνα με την Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως με αυτό τον τρόπο οι δύο τράπεζες όχι μόνο λαμβάνουν τα επιπρόσθετα κεφάλαια που ζητά η ΤτΕ αλλά τους επιτρέπει επίσης να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές στην κυβέρνηση.
 
Για το τελευταίο η Moody's προσδιορίζει το κόστος για τη μεν  Alpha στα 940 εκατ. ευρώ, για τη δε Πειραιώς στα 750 εκατ. Όπως σημειώνει η Moody's οι προνομιούχες μετοχές έχουν 10% κουπόνι που αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως αρχής γενομένης απ' το 2015, που θα οδηγούσε σε ένα μεγάλο κόστος για την Alpha που θα έφθανε στο 12,5% των εσόδων της και για την Πειραιώς περίπου στο 8%.
 
Κλείσιμο
Επίσης οι αυξήσεις μειώνουν το μερίδιο που κατέχει το ΤΧΣ στις δύο τράπεζες, κάτι που, σύμφωνα με τη Moody's θα προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. Η Moody's περιμένει μετά την αύξηση κεφαλαίου το μερίδιο του ΤΧΣ στην Πειραιώς να περιοριστεί στο 67,3% από 80,9% σήμερα και στην Alpha Bank στο 69,9% από 81,7%.
 
Βέβαια οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν πως "περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στο προσεχές μέλλον προκλήσεις απ' τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την περιορισμένη ρευστότητα".  Μάλιστα θεωρούν ότι οι δύο τράπεζες θα γράψουν ζημιές φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση μετά την αύξηση κεφαλαίων το core Tier 1 της Alpha Bank με βάση την "Βασιλεία ΙΙΙ" θα είναι γύρω στο 12,1% και της Πειραιώς στο 11,8%.
 
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί στο 6,68% μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου απ' τη Βουλή, γεγονός που ευνοεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μία πιθανή έξοδο στις αγορές μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης