ΔΝΤ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Μετά το Eurogroup και ανάλογα των αποφάσεων που θα ληφθούν για την Ελλάδα, θα εξεταστεί πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση από το Ταμείο, είπε ο Ρέτζα Μογκάνταμ

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ρέτζα Μογκάνταμ, είπε πως η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να ανοίξει μετά το καλοκαίρι. 

Όπως είπε η κατάσταση σχετικά με την Ελλάδα εν συγκρίσει με την Πορτογαλία είναι πιο περίπλοκη, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η Τρόικα μόλις κατάφερε να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση της χώρας έπειτα από μήνες καθυστερήσεων.

«Υπάρχουν σήμερα κάποιες ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να μπορούμε να εγκρίνουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης... Έπειτα από αυτό, θα εξετάσουμε το ζήτημα του χρέους και πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη μερικά σημεία που πρέπει να εξομαλυνθούν πριν η Αθήνα λάβει την επόμενη δόση του δανείου. 

«Θα γίνει μία συζήτηση στο Eurogroup όπου οι Ευρωπαίοι θα μιλήσουν σχετικά με το μερίδιο της συμβολής τους. Μετά από αυτό, το Ταμείο, ανάλογα με την υλοποίηση των δράσεων που θα παρθούν... θα εξετάσει την καταβολή της δόσης λίγο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέτζα Μογκάνταμ.
Ντάισελμπλουμ: «Σοφή» η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Στο μεταξύ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, προσδιόρισε την εξέταση του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το καλοκαίρι. 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βούληση της ευρωζώνης να «κάνει περισσότερα» ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και θα εφαρμόζει ρητά το πρόγραμμα.

Ο ίδιος δεν θέλησε να παρουσιάσει ως ειλημμένη την απόφαση για το χρέος και την συνδύασε τόσο με την έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει η τρόικα, όσο και με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ως ενδεικτικά μετρά για την απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους έφερε την μακρύτερη διάρκεια λήξης των δανείων ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους. 

Μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση σταδιακής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποιώντας ωστόσο για τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του ότι το αυριανό Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση έχει προγραμματιστεί η χορήγηση 8 δισ. ευρώ. 

«Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr