Eurogroup: Ευχάριστα νέα - Η Ελλάδα ανακάμπτει

Ξεχωριστές συναντήσεις Σαμαρά με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ το απόγευμα

Σε «πολύ θετικό κλίμα» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 18:15 και αυτή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τις 19:30. Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει χαιρετισμό στο δείπνο του Ecofin στις 20:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου των Ντράγκι, Ρεν, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αυτό, άλλωστε, θα αντανακλάται και στην επίσημη δήλωση του Συμβουλίου», ενώ κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

Π
ροσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγο πριν τις 9 το πρωί, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους και η προετοιμασία της συνεδρίασης ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζα. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου.

Οι αποφάσεις μας για την Ελλάδα θα ληφθούν σήμερα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μπαίνοντας στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η υπόθεση της Ελλάδας είναι επείγουσα. «Θα ακούσουμε πρώτα την τρόικα και μετά θα δούμε πότε και πως θα γίνει η εκταμίευση της δόσης», είπε και πρόσθεσε: «Xαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, που η Ελλάδα ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».



«Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.



Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εξέφρασε προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο ο κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρέν.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει», είπε και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν».

Ωστόσο, μεγάλος απών από το σημερινό Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γαλλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζαν-Μερκ Ερό, φαίνεται πως παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του. Τη Γαλλία εκπροσωπεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.



Μετά το πέρας του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Τότε θα γίνουν γνωστά το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα. Τον Μάιο θα αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον  Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου  μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και ένα "σήμα" από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους.









Για μετά τις εκλογές, ώστε να μη σκιαστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, θα μείνουν και οι αποφάσεις για την παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, όπως αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας από την Τρόικα, την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που υπολογίζεται σε  4,2 - 4,4 δισ. ευρώ.

Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης για τα οποία εικάζεται ότι θα υπάρξουν αρκετά αρνητικά σχόλια από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι οι περιορισμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πώληση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, το Ελληνικό δεν κάλυψε την όρεξη της τρόικας στα έσοδα που θεωρεί ότι οι αστοχίες σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται και για το λόγο αυτό η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα νέο αυξημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr