Στουρνάρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές το α' εξάμηνο του 2014

Με 3ετή ή 5ετή ομόλογα, όπως εξήγησε ο υπουργός - «Παντελώς αναληθές» ότι συμφωνήθηκε στο Eurogroup έκδοση πέντε δισ. ευρώ - «Προβλεπόταν πλεόνασμα μηδέν και φτάσαμε στα δύο δισ. ευρώ»

Θέμα λίγων μηνών ή και εβδομάδων είναι πλέον η έξοδος της Ελλάδας ξανά στις αγορές.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τα οποία, η χώρα μας θα δοκιμάσει να εκδόσει ένα μικρό ομόλογο 3ετούς ως 5ετούς διαρκείας, «μέσα στο α' εξάμηνο του 2014», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο ίδιος πάντως, διέψευσε ως «παντελή αναληθείς» τις πληροφορίες που μιλούσαν για έκδοση ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δόση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 90% εξ αυτών, αλλά απομένει ένα 10% που θα το καθορίσει η Κομισιόν, από τα μέτρα που περιγράφονται στο Μνημόνιο.

Όπως τόνισε, για τη μεγάλη δόση προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο.

Για τις δύο υποδόσεις θα υπάρξουν «6+6 προαπαιτούμενα-ορόσημα, που τα θα επιλέξει η Κομισιόν από το Μνημόνιο.

«Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν» συμπλήρωσε, παραπέμποντας το παζάρι και τις αποφάσεις ίσως και για μετά τις εκλογές.

«Όλα τα προβλήματα και οι λύσεις εξαρτώνται από την ανάπτυξη» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μετά τις εργασίες του Ecofin στο Ζάππειο.

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ικανοποιεί πλήρως τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αφού προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα μηδέν και τελικώς έφτασε στα δύο δισ. ευρώ».

Ακόμη, σημείωσε ότι ένα «μικρό» πακέτο, κατά το α' εξάμηνο του 2014 (σ.σ. θα προέλθει από την έκδοση κρατικών ομολόγων) θα συμβάλει στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Μπαρνιέ και Κονστάνσιο

Όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είμαστε κοντά», τονίζοντας ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, σχολίασε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σχεδιάζονται δράσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις κεφαλαιαγορές στην ΕΕ. Χρειάζονται νέοι κανόνες στην τραπεζική ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορεί να υπάρχουν 18 διαφορετικές αγορές».

Επίσης, χαρακτήρισε την τραπεζική ένωση ως πραγματική επανάσταση, που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού βιβλιαρίου καταθέσεων

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάνσιο, σημείωσε ότι τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αυτές αυξάνουν τα αποθεματικά τους και καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια τους, Αυτό, φυσικά, έχει το κόστος του, δηλαδή λιγότερα κέρδη.

Τόνισε ακόμη ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr