Δεν επιβεβαιώνει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σήμερα η κυβέρνηση

Δεν επιβεβαιώνει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σήμερα η κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύριο

Δεν επιβεβαιώνει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σήμερα η κυβέρνηση
Παρά τα δημοσιεύματα διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές ότι η έκδοση πενταετούς ομολόγου περί τα 2-3 δισ. ευρώ θα γίνει σήμερα, η κυβέρνηση επιμένει ότι ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα γίνει μετά το Πάσχα.

Κυβερνητική πηγή έλεγε σήμερα το πρωί ότι “δεν βλέπω να γίνεται σήμερα, η έκδοση θέλει καλή προετοιμασία μερικών εβδομάδων”.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η έκδοση των ομολόγων είναι το πρώτο βήμα στην διαδικασία επαναφοράς της χώρας σε συνθήκες ομαλού δανεισμού από τις αγορές.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε να μπορεί η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και παράλληλα να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια από την ΕΕ και φυσικά αντίστοιχο νέο μνημόνιο. Η έκδοση του ομολόγου στην παρούσα στιγμή πέραν των άλλων θα επιτρέψει την εξομάλυνση των επιτοκίων βραχυχρόνιου δανεισμού τα οποία είχαν φθάσει στην χειρότερη στιγμή της ελληνικής οικονομίας στο 4,5%, τώρα έχουν πέσει στο 3,1 και μετά την έκδοση αναμένεται να μειωθούν στο 1,5%. Αυτό θα σημάνει οικονομικό όφελος που δεν έχει προϋπολογιστεί από την συμφωνία με την Τρόικα και θα αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της τρέχουσας χρονιάς.

Σημαντική θα είναι σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή. Η επίσκεψη θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναβολή της αξιολόγησης του Οίκου Moody's και θα συμβάλλει στην έξοδο στις αγορές.

Η καγκελάριος εκτός από την συμβολική δήλωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης τόσο για την ενδεχόμενη νέα βοήθεια όσο και για την βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε μία δήλωση ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων παραγόντων ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα αρκεστεί στα καλά λόγια για τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας και την προικοδότηση του ελληνογερμανικου Επενδυτικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης η κυρίας Μέρκελ θα συναντηθεί με νέους επιχειρηματίες και με εκπροσώπους θεσμικών φορέων. Είναι η κινήσεις αυτές στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η περίοδος πριν από τις διακοπές του Πάσχα με θετική δημοσιότητα που θα προσφέρει η επίσκεψη της κυρίαςΜέρκελ. Αμέσως μετά τις διακοπές με το άνοιγμα της Βουλής θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την υπόθεση Μπαλτάκου που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς το κλίμα θα επιβαρυνθεί η έξοδος στις αγορές που θα ακολουθήσει θα αποτελέσει το επόμενο επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης