Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

Επειτα από τέσσερα χρόνια - Ξεκίνησαν οι προεγγραφές των διεθνών επενδυτών στο βιβλίο προσφορών - Για εκπληκτική ανάκαμψη κάνουν λόγο τα ξένα media - «Στοίχημα» το επιτόκιο και η στάση των επενδυτών της Wall Street - Η έκδοση του ομολόγου στην παρούσα στιγμή θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων βραχυχρόνιου δανεισμού

Μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται πλέον να ανακοινωθεί επισήμως από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων. Την είδηση επιβεβαιώσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος (12:00 ώρα Λονδίνου), ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book building), που θα αφορά ομόλογα πενταετούς διάρκειας.

Αυτό που επισημοποιήθηκε πάντως, σε πρώτη φάση, είναι η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, η οποία απευθύνεται στους επενδυτές των ΗΠΑ (λόγω της διαφοράς ώρας). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο.

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και η Morgan Stanley.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ, αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan, θα οριστεί το επιτόκιο.

Το λεγόμενο βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Πέμπτη, οπότε θα δοθούν οι προεντολές και θα εξελιχθεί το αποκαλούμενο Book Building. Η έκδοση ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και αύριο, όπως μεταδίδει και το Reuters. Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανεβάζει το συνολικό ποσό της έκδοσης στα 2,5 δισ ευρώ ενώ πηγή του αναφέρει ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έκδοση των ομολόγων είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία πλήρους επαναφοράς της χώρας σε συνθήκες ομαλού δανεισμού από τις αγορές.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε να μπορεί η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και παράλληλα να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια από την ΕΕ και φυσικά αντίστοιχο νέο μνημόνιο.

Η έκδοση του ομολόγου στην παρούσα στιγμή πέραν των άλλων θα επιτρέψει την εξομάλυνση των επιτοκίων βραχυχρόνιου δανεισμού τα οποία είχαν φθάσει στην χειρότερη στιγμή της ελληνικής οικονομίας στο 4,5%, τώρα έχουν πέσει στο 3,1 και μετά την έκδοση αναμένεται να μειωθούν στο 1,5%. Αυτό θα σημάνει οικονομικό όφελος που δεν έχει προϋπολογιστεί από την συμφωνία με την Τρόικα και θα αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της τρέχουσας χρονιάς.

Σημαντική θα είναι σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή. Η καγκελάριος εκτός από την συμβολική δήλωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης τόσο για την ενδεχόμενη νέα βοήθεια όσο και για την βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε μία δήλωση ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο μετά τις δηλώσεις των ευρωπαίων παραγόντων ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα αρκεστεί στα καλά λόγια για τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας και την προικοδότηση του ελληνογερμανικου Επενδυτικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης η κα Μέρκελ θα συναντηθεί με νέους επιχειρηματίες και με εκπροσώπους θεσμικών φορέων. Είναι οι κινήσεις αυτές στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα
 
Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ είναι πλέον στραμμένο στη χώρα μας. Με μία έκτακτη είδηση που μετέδωσε χθες η Wall Street Journal προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων "μακράς διάρκειας" την Τετάρτη», για να ακολουθήσει  με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.
 
Όταν, δε, ο συντάκτης αναρωτιέται «τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», ο ίδιος σπεύδει να απαντήσει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».
 
Το σημαντικό από την επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία αλλά η αποδοχή της Ελλάδας ως μιας χώρας που μπορεί να δανείζεται από τα «σκληρά» χρηματοοικονομικά συστήματα που δίνουν τα χρήματά τους με γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες και τις προοπτικές μιας οικονομίας, παρά το «στραπάτσο» που υπέστησαν πριν μόλις 24 μήνες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους οι επενδύτες.
 
Η επιστροφή στην «κανονικότητα», έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, χρονικό διάστημα στο οποίο η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως χώρα-παρίας, κράτος χρεοκοπημένο, δηλαδή όπως είναι το αντίστοιχο, δηλαδή, του διπλωματικού όρου «παρίας» στην οικονομία, συνδυάζεται με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.
 
Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες μίλησε το protothema.gr επιβεβαίωναν ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών την Τετάρτη και να κλείσει την Παρασκευή.
 
Χθες μάλιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ κατάφερε να δανειστεί 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr