Εφιάλτης για την Ευρώπη η ανεργία των νέων

Απογοητευτικά στοιχεία δημσιοποίηση το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας - Η Ελλάδα έχει καταθέσει σχέδιο δράσης αλλά καθυστερεί στην υλοποίηση του 

Η ανεργία στην Ευρώπη έχει φτάσει πρωτοφανή επίπεδα λόγω της κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακόμα πιο ανησυχητική, όμως, είναι η ανεργία των νέων στην Ευρώπη που πλέον αγγίζει διπλάσια επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και το 58% του νεανικού πληθυσμού σε Ελλάδα και Ισπανία.  

Νεανική ανεργία βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζεται το ποσοστό των ατόμων μεταξύ 18 και 25 ετών που δεν έχουν πλήρη απασχόληση ή δεν βρίσκονται σε εκπαίδευση. Το μέρος αυτό του νέου πληθυσμού που δεν είναι παραγωγικό, αποτελεί ζήτημα ακόμη και πριν την «έναρξη» της κρίσης το 2009 και έκτοτε έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. 

Η ανάγκη για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού έχει απασχολήσει σημαντικά τους κύκλους των Βρυξελλών αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, αποτελώντας λόγο ύπαρξης αρκετών οργανισμών που στόχο τους έχουν τη δημιουργία θεσμών και συνθηκών για ελάττωση της ανεργίας των νέων.   

Ένας από τους οργανισμούς που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας των νέων είναι το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας» (European Youth Forum) στις Βρυξέλλες, το οποίο αποτελεί την πλατφόρμα της νεολαίας στην Ευρώπη και εκπροσωπεί 99 οργανισμούς νέων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στόχο του έχει να ενδυναμώσει, να ενθαρρύνει, να περιλάβει, να εκπροσωπήσει, και να πλαισιώσει τους νέους της Ευρώπης.

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας οργάνωσε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Νεανική Ανεργία: Τι μέλλει γενέσθαι». Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εκτός από εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης, ευρωβουλευτές και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εμπορικών Ενώσεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας δημοσίευσε το «Ποιοτικές δουλειές για νέους ανθρώπους», που στοχεύει να αναλύσει τις τωρινές δυσκολίες που βιώνουν οι νέοι και να προωθήσει τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Στατιστικά, η εικόνα που χρωματίζει η δημοσίευση «Ποιοτικές Δουλείες για τους Νέους» στο Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αρκετά δυσχερής:
- 42% των νέων με εργασία εργάζονται με προσωρινά συμβόλαια.
- Ένας στους πέντε νέους φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά του.
- 10% των νέων κάτω από 25 εργάζεται χωρίς κανένα συμβόλαιο.
- 30% των νέων απειλούνται από φτώχια λόγο μικρής μισθοδοσίας, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, η πολιτικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Μαριάννα Γεωργάλλη δήλωσε πως: «Η φωνή των νέων πρέπει να ακουστεί στην αντιμετώπιση της κρίσης ανεργίας. Οι οργανισμοί των νέων δίνουν ένα σημαντικό εργαλείο στα νεαρά άτομα που βρίσκονται μακριά από την αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα κράτη-μέλη δεν λαμβάνουν υπόψη τους οργανισμούς νεολαίας στην οργάνωση του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία», όπως προβλέπει το ψήφισμα της Επιτροπής και έτσι είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε πίσω κανένα νεαρό άνθρωπο».

Μια μέρα μετά τη λήξη της συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε συνέδριο σχετικά με την «Εγγύηση για τη Νεολαία», τη δράση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η Εγγύηση στοχεύει στο να εξασφαλίσει Πανευρωπαϊκά ποιοτικές θέσεις εργασίας για νέους, εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι. Παρών ήταν ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως και ο Πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης Πέρβενς Μπερές. Το συνέδριο ανέλυσε τη κατάσταση της «Εγγύησης για τη Νεολαία» και τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να ξεκινήσει να κάμπτεται το φαινόμενο αυτό.

Ελληνική καθυστέρηση
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η Ελλάδα καθώς είναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο από το φαινόμενο αυτό. Διαπιστώθηκε όμως ελλιπής ετοιμασία καθώς, μολονότι υπάρχουν θετικά βήματα όπως η κατάθεση σχεδίου δράσης στην Επιτροπή, δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόοδος για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Σε σύγκριση μάλιστα με χώρες όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετό δρόμο δυστυχώς για την πλήρη εφαρμογή του. 
Παρόλα αυτά προγράμματα όπως η «Εγγύηση για τη Νεολαία» και προσπάθειες οργανώσεων όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στην κατά τα άλλα δυσχερή κατάσταση εκατομμυρίων νέων στην Ευρώπη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr