RBS: Τουλάχιστον άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων για άντληση πρόσθετων 5 δισ θα μεθοδεύσει η Αθήνα

RBS: Τουλάχιστον άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων για άντληση πρόσθετων 5 δισ θα μεθοδεύσει η Αθήνα

Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της η επενδυτική μετά το μεγάλο ενδιαφέρον στη χθεσινή έκδοση - Δεν βλέπει πλέον πρόωρες εκλογές - Περιμένει πιο γρήγορα τις αναβαθμίσεις απ' τους οίκους αξιολόγησης και επιτάχυνση της ανάπτυξης

RBS: Τουλάχιστον άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων για άντληση πρόσθετων 5 δισ θα μεθοδεύσει η Αθήνα
Τουλάχιστον άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων απ' την Ελλάδα ως το τέλος της χρονιάς περιμένει πλέον η RBS μετά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην έκδοση των πενταετών χρεογράφων. Η επενδυτική προβλέπει ότι θα επέλθει κάποια ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για φέτος ενώ περιμένει πιο γρήγορα αναβαθμίσεις της οικονομίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης. 
 
Σε έκθεση που τιτλοφορείται "Ελλάδα - μία πετυχημένη επιστροφή, και τώρα τι;"οι αναλυτές της επενδυτικής επιχειρούν να εκτιμήσουν τα οφέλη αλλά και τις προοπτικές της χώρας. 
 
Κλείσιμο
Έτσι καταγράφουν δύο σημαντικά οφέλη: 
 
1. Θεωρούν ότι θα επέλθει μία κάποια ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό.
 
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη ότι η Ελλάδα εξέρχεται απ' την κρίση, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τη ΝΔ να επανακτήσει την πρωτιά στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Κάτι για το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά και η διανομή του "κοινωνικού μερίσματος". "Αμφιβάλουμε ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές σε πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία για τη νέα μίνι ελάφρυνση του χρέους τον Αύγουστο. Από την άλλη μία επικράτηση της ΝΔ θα κατευνάσει την πολιτική φασαρία τους επόμενους μήνες", σημειώνουν. 
 
2. Δίνεται θετικό σήμα στις αγορές και την οικονομία 
 
Και αυτό καθώς αναμένεται πιο γρήγορα τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αλλά και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση ("ακτιβισμό" όπως το περιγράφουν...) της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Επίσης η RBS θεωρεί πως αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες για θετικές εκπλήξεις στην οικονομία.  
 
Σε ότι αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, η RBS δεν περιμένει φέτος αναβάθμιση σε investment grade αλλά πιθανότατα στο "ΒΒ". Μάλιστα θέτει πλέον ανοικτά σε αμφισβήτηση την αξιολόγηση της Moody's (Caa3) θέτοντας ένα εύλογο ερώτημα: "Είναι δυνατόν μία χώρα που δανείζεται με επιτόκιο κάτω του 5% να είναι μόλις μία κατηγορία πριν την αξιολόγηση 'default';"
 
Η RBS πλέον περιμένει συνολικά η Ελλάδα να αντλήσει φέτος απ' τις αγορές 8 δισ ευρώ, επικαλούμενη το μεγάλο ενδιαφέρον στην πρώτη έκδοση ομολόγων. Η προηγούμενη εκτίμηση της επενδυτικής ήταν για 5 δισ ευρώ. Όπως μάλιστα σημειώνει, η Ελλάδα παραμένει δέσμια των αυστηρών κανόνων του μνημονίου και επομένως οι όποιες εκδόσεις θα είναι περιορισμένες. Υπογραμμίζει δε ότι η τρόικα δεν χαίρεται τόσο πολύ με την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αφού ακόμα δεν έχουν προωθηθεί σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και φοβούνται ότι θα χάσουν σημαντικό έδαφος και δύναμη στις διαπραγματεύσεις. 

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης