BlackRock – Invesco: «Αγοράσαμε ελληνικά ομόλογα, δείχνουμε εμπράκτως την εμπιστοσύνη μας»

Οι δύο κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνoυν περίτρανα πως συμμετείχαν ενεργά στην έκδοση και στηρίζουν την ελληνική οικονομία – Ποιοι οίκοι και επενδυτές απείχαν της διαδικασίας και εκφράζουν ακόμα αμφιβολίες για την «ελληνική υπόθεση» - FT: Καλή αρχή, μακρύς ακόμα ο δρόμος του Grecovery

Την απόλυτη στήριξή τους στην προσπάθεια της Ελλάδας να απεμπλακεί από την κρίση και στην πρώτη απόπειρά της να ξαναβγεί στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους δύο από τους κορυφαίους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους, η BlackRock και η Invesco, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Οι δύο οίκοι επισήμως δηλώνουν και δη με τόνο θριαμβευτικό, πως αγόρασαν ελληνικά ομόλογα κατά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επιλογή τους αυτή ως “ξεκάθαρο δείγμα ψήφου εμπιστοσύνης για μια χώρα που χρεοκόπησε μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2012”.

Με βάση σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τόσο η BlackRock, όσο και η Invesco επιβεβαίωααν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να προβούν σε λεπτομέρειες για τον συνολικό αριθμό των ελληνικών ομολόγων που απέκτησαν.

Αλλά και η μεγάλη επενδυτική τράπεζα Royal Bank of Scotland όχι μόνο συμμετείχε στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου, αλλά επιπρόσθετα “βλέπει” και συνέχεια! Συγκεκριμένα τονίζει πως μετά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην έκδοση των πενταετών χρεογράφων περιμένει τώρα τουλάχιστον άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων απ' την Ελλάδα ως το τέλος της χρονιάς. Η RBS προβλέπει επίσης ότι θα επέλθει κάποια ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για φέτος, ενώ περιμένει πιο γρήγορα αναβαθμίσεις της οικονομίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης.


Επαινετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ – αλλά και μερικά... σχόλια

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε σήμερα και η κορυφαία οικονομική εφημερίδα, οι Financial Times, που επέλεξαν να αφιερώσουν το κύριο άρθρο τους, το editorial τους, στην επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Με τίτλο “Είναι μακρύς ο δρόμος του Grecovery” η εφημερίδα γράφει πως “με την θερμή υποδοχή τους, οι αγορές έδωσαν στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία”. Μάλιστα οι FT “πιστώνουν” στην ελληνική επιτυχία την σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν τα ομόλογα όλης της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα γράφουν πως “η ευφορία των επενδυτών κατέκλυσε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων την Πέμπτη, καθώς η επιτυχημένη έκδοση πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας βοήθησε να οδηγηθούν χαμηλότερα οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Το κόστος δανεισμού έπεσε στις χτυπημένες από την κρίση Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά την αποτίμηση του ελληνικού ομολόγου με απόδοση κάτω από 5%”.

Υπό τον τίλο «Ο άσωτος υιός» ο Economist σήμερα αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία είναι αναμφισβήτητη ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Αφου αναφέρεται στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, τονίζει ότι η χώρα μας έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αναφέρεται δε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, αλλά ακόμα και με αυτή τη βοήθεια οι στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι. Ο Economist τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι σε αυτόν τον τομέα, η Αθήνα επιδεικνύει κόπωση. Λέει δε ότι η κόπωση είναι μεν κατανοητή ωστόσο δείχνει και έναν «δισταγμό στο να γίνει αντιληπτό ότι η ίδια η Ελλάδα γέννησε τα προβλήματά της». Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση ως ένα δυσλειτουργικό κράτος τονίζοντας: «Η γκρίνια που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει εντελώς λάβει το μήνυμα ότι πρέπει ακόμα να κάνει πολλά».

Αλλά και στη Γερμανία η έκδοση έκανε εντύπωση. Χαρακτηριστικότερο όλων σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung που σχολιάζει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί πλέον να ελπίζει. Στο κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας της η FAZ σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έρχεται στην Αθήνα ως «μεγάλος ελεγκτής» αλλά ως «μάρτυρας» της επιτυχημένης στροφής της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε τόσο από την επιστροφή στις αγορές έστω και για ένα συμβολικό ποσό, που όμως δείχνει πως η κυβέρνηση Σαμαρά ξέφυγε από το καθεστώς της πτώχευσης και του οικονομικού παρία, αλλά και από το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων μετά την αναδιάρθρωσή τους με τα 40 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.


ΥΠΟΙΚ: Παγκόσμιο ομόλογο...

Την ίδια ώρα στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί έκδηλη ικανοποίηση, όχι μόνο για την εντυπωσιακή υπερκάλυψη της προσφοράς, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, περίπου το 7% της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου διανεμήθηκε σε Έλληνες επενδυτές, το 31% περίπου καλύφθηκε από Ευρωπαίους επενδυτές, το 47% από οίκους και διαχειριστές στη Βρετανία και περίπου το 15% από επενδυτές τρίτων χωρών. Λογικά οι υπεύθυνοι του υπουργείου χαρακτήριζαν – χαριτολογώντας – την έκδοση ως ένα “παγκόσμιο ομόλογο”...


Ποιοι απείχαν, γιατί ανησυχούν

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπήρξαν και αρκετοί που δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία Ελλήνων και ξένων που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία και εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς τους.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal φιλοξενεί τις απόψεις πέντε διάσημων αμερικανών διαχειριστών που δεν μπήκαν τελικά στον πειρασμό να συμμετάσχουν στο ελληνικό ομόλογο. Όλοι τους συμφωνούν πως η ελληνική οικονομία ακόμα και στα τωρινά της επίπεδα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τον πολιτικό κίνδυνο ενόψει ευρωεκλογών.

Από την πλευρά της η διοίκηση της βρετανικής Spiro Sovereign Strategy αποτιμά την έκδοση του ελληνικού ομολόγου ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην μέχρι πρότινος "προβληματική" ευρωπαϊκή περιφέρεια και μάλιστα δεν διστάζει να τονίσει πως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί επισήμως το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά παράλληλα τονίζει πως δεν μπήκε στην έκδοση γιατί “δεν αποκλείει την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νέο, τρίτο δάνειο”!

Τέλος, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg φιλοξενεί τις απόψεις κάποιων παραγόντων που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σπουδαιότητα της ελληνικής εξόδου. Ενδεικτική αυτή στελέχους της JP Morgan Asset Management που χαρακτηρίζει «το ύψος των προσφορών τελείως συμπτωματικό, καθώς οφείλεται στο γενικότερο ευοίωνο κλίμα, που επικρατεί στην αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr