Bild: Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι καν μια σταγόνα στον ωκεανό

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται και παντού στην χώρα «ανθεί η διαφθορά»

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Bild, σε δημοσίευμά της έπειτα από την ανακοίνωση της Eurostat.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται και παντού στην χώρα «ανθεί η διαφθορά».

Η Bild υποστηρίζει ότι οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε, ότι τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας, ότι η Ελλάδα ζει με δανεικά, ενώ αναφέρεται στο γεγονός ότι το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ.

«Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους.

«Αντιθέτως», προσθέτει η Bild, «ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν» και σημειώνει πως η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και ότι ακόμη, «δεν υπάρχει  λόγος για πανηγυρισμούς».



Σύμφωνα με την Deutsche Welle, άλλα ΜΜΕ, όπως η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν υπ’ όψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων.

«Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα “πραγματικό” κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους», σημειώνει.

Από την πλευρά της η Stuttgarter Zeitung αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και «καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα «στατιστικό τρικ».

«Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος», αναφέρει και προσθέτει ότι η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr