Γιατί οι Ιταλοί επιμένουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα

To «business stories» αποκαλύπτει σήμερα τον χάρτη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ιταλία που βάσει των εκτιμήσεων της Enel έχει τις ίδιες αναλογίες με τον προς εξερεύνηση ελληνικό στη χερσαία δυτική Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή Πρέβεζας - Αρτας.

Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο ιταλικός όμιλος φέρεται ο πιθανότερος φορέας να αναλάβει το όλο εγχείρημα. Βεβαίως τίποτε δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο «b.s.» εμφανίζεται αισιόδοξος για την επενδυτική προοπτική και εκτιμά ότι ήδη έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα ο υπουργός δήλωσε: «Το ενδιαφέρον της Enel είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προσπάθειες που κάνουμε για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τον στόχο να αποτελέσουν οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες μια νέα πολύ σημαντική πηγή πλούτου για το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες. Προχωρούμε με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με πλήρη διαφάνεια και μεγάλη παρέμβαση του ελληνικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού για τη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας». Αναλογικά με τα δεδομένα των ιταλικών κοιτασμάτων η δυναμικότητα των αντίστοιχων ελληνικών στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

Η Enel Group είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και ισχύ 98.000 MW. To σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 31,24% αυτής, άρα βρίσκεται υπό τον ευρύτερο έλεγχο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Σημαντικό επίσης στοιχείο που έχει να κάνει και με την ιταλική εμπειρία είναι η δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα δε, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων των πρώτων υλών αλλά και αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr