Πώς διαμορφώνονται οι νέες ανάγκες των τραπεζών

Aνάλογα με τα ζητούμενα των νέων stress tests της ΕΚΤ - Πού διαφοροποιείται η νέα μεθοδολογία για τα χαρτοφυλάκια δανείων

Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν τις διαδικασίες επίσπευσης της επανιδιωτικοποιήσής τους και αποδέσμευσής τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Επίσης, το προσεχές διάστημα θα βρουν στο δρόμο τους και τα ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα βρουν τις ελληνικές τράπεζες σε πολύ καλό επίπεδο, εξαιτίας της “ανάκρισης” που προηγήθηκε από την BlackRock και την  Τράπεζα Ελλάδος, ύστερα από εντολή της τρόικας.

Τα τεστ ξεκινούν εντός του Μαΐου και η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε τις παραδοχές της άσκησης. Το βασικό σενάριο είναι ίδιο για την ελληνική οικονομία με το αντίστοιχο της BlackRock II, δηλαδή άνοδος ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.

Το δυσμενές σενάριο είναι ηπιότερο, αφού προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,6% φέτος και 0,6% το 2015 και θα ανακάμψει κατά 1,6% το 2016, έναντι πρόβλεψης της BlackRock για συρρίκνωση 2,9% και 0,3% τη διετία 2014-15 και ανάκαμψη μόλις 1% το 2016. Αν το δυσμενές σενάριο ήταν ίδιο με εκείνο της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε σύμφωνα με εκτιμητές οι τράπεζες ίσως θα ήθελαν πρόσθετα κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ περίπου.

Επομένως, παρά το γεγονός ότι το δυσμενές σενάριο της EBA είναι ηπιότερο από εκείνο της ΤτΕ δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να προγραμματίσουν ενέργειες για τη βελτίωση των δεικτών για την κάλυψη του “κακού” σεναρίου και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν περιθώριο μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο να καλύψουν τα τυχόν έξτρα κεφάλαια.

Διαβάστε περισσότερα στο
newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr