ΔΝΤ: «Πολύ καλή είδηση» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

ΔΝΤ: «Πολύ καλή είδηση» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

«Να μην υπάρξει εφησυχασμός στην Αθήνα», συμβουλεύει ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

ΔΝΤ: «Πολύ καλή είδηση» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Πολύ καλή είδηση χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χοσέ Βινάλς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι «ασφαλώς πολύ καλή είδηση όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βινάλς. Επέστησε, όμως, την προσοχή να μην υπάρξει εφησυχασμός στην Αθήνα και αλλού, συμβουλεύοντας τους αξιωματούχους όλης της Ευρωζώνης ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχουν αποτελέσματα των πολιτικών σε όλα τα μέτωπα».

Ο κ. Βινάλς προειδοποίησε για τον κίνδυνο το "ράλι" στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης να τελειώσει με απογοήτευση, καθώς οι επενδυτές δανείζουν τώρα τις χώρες της με επιτόκια τα οποία υπονοούν ότι η πλήρης ανάρρωση της περιοχής θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα. «Βλέπουμε πολλές ενδείξεις που θα τις αποκαλούσα ‘τιμολόγηση της τελειότητας’», εννοώντας την τιμολόγηση πολύ καλών μελλοντικών αποτελεσμάτων. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει απογοήτευση, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο κ. Βινάλς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να πει κανείς (εάν θα συμβεί αυτήν τη φορά), αλλά με βάση την ιστορική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, τότε ακολουθούν αυξήσεις των επιτοκίων και αλλού, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρώπη» δήλωσε.

Μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ευρωζώνη είναι ο έλεγχος ευρωστίας των μεγαλύτερων τραπεζών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο κ. Βινάλς. «Εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο ή τρία χρόνια, θα σας έλεγα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να κάνουν πολλά. Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ, πολύ καλύτερη. Υπήρξε μία σημαντική αύξηση στην κεφαλαιοποίηση και στη ρευστότητα» σημείωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.Σ
Κλείσιμο

«Το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού είναι η διάρκειά του… Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι διαρκής, τότε καθίσταται πρόβλημα, επειδή είναι το αντίστοιχο της χαμηλής ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγει τώρα από αυτή την παγίδα του χαμηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης» τόνισε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης