Κύπρος: Στα χέρια της κυβέρνησης το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Κύπρος: Στα χέρια της κυβέρνησης το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Στο μικροσκόπιο της Τρόικας η διαδικασία διαμεσολάβησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Κύπρος: Στα χέρια της κυβέρνησης το επικαιροποιημένο Μνημόνιο
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται από το πρωί το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος της Λευκωσίας. Σε αυτό καταγράφονται οι θέσεις, τα συμπεράσματα και οι υποδείξεις της Τρόικας προς τη Λευκωσία.

Η τελική διαπραγμάτευση, η οποία θα οδηγήσει στην τέταρτη κατά σειρά επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής, θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το τμήμα του προσχεδίου του επικαιροποιημένου μνημονίου που αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα διαβιβάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να διορίζει διαμεσολαβητή σε περιπτώσεις που υπάρχουν παράπονα από τους δανειολήπτες όσον αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων τους, συζήτησε σήμερα η Τρόικα στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, το ΚΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών και εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας.
Κλείσιμο

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης είπε ότι η Τρόικα ήθελε να γνωρίσει την υπηρεσία διαμεσολάβησης που ίδρυσε το ΚΕΒΕ από το 2012 όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ενώ συζήτησε και το νομοσχέδιο για τις διαμεσολαβήσεις που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Εξήγησε ότι η υπηρεσία διαμεσολάβησης του ΚΕΒΕ θα εμπλακεί στις διαμεσολαβήσεις που θα ξεκινήσουν να γίνονται σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και θα είναι κάτω από την αιγίδα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και σημείωσε ότι ο Επίτροπος δεν θα εργοδοτήσει διαμεσολαβητές γιατί υπάρχουν στον κατάλογο που διατηρεί το ΚΕΒΕ.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ διαθέτει 32 εγκεκριμένους διαμεσολαβητές και “αναμένουμε στους επόμενους δύο μήνες να διπλασιαστούν λόγω των προγραμμάτων κατάρτισης που κάνει το Επιμελητήριο”.

Αναφερόμενος στις χρεώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, για τη διαδικασία διαμεσολάβησης, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι σε αυτό προβλέπονται συνολικές χρεώσεις 500 ευρώ, εκ των οποίων ο παραπονούμενος θα καταβάλει αρχικά 20 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια 80 ευρώ και η τράπεζα 400 ευρώ.

Επιπλέον, εξήγησε ότι “ο διαμεσολαβητής δεν παίρνει και δεν επιβάλλει καμία απόφαση στα μέρη”, αλλά “τα βοηθά να αποφασίσουν τα μέρη πώς να ρυθμίσουν το θέμα τους”.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν σημαίνει ότι η διαμεσολάβηση θα καταλήγει πάντα σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία η διαμεσολάβηση θα τερματίζεται.

Επικαλούμενος στατιστικά δεδομένα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι γύρω στο 75% των διαμεσολαβήσεων καταλήγουν σε συμφωνία.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ είπε ότι αρχικά υπήρξε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Διαμεσολαβητών και τον εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ γιατί οι διαμεσολαβητές θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, ενώ στη συνέχεια, όπως σημείωσε, έγινε συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να διορίζει διαμεσολαβητή σε περιπτώσεις που υπάρχουν παράπονα από τους δανειολήπτες όσον αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων.

Εξήγησε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν θα κάνει εκείνος τη διαμεσολάβηση αλλά θα διορίζει διαμεσολαβητή.

Αναφερόμενη στο ρόλο του Συνδέσμου Καταναλωτών, η κ. Μιχαήλ είπε ότι ο Σύνδεσμος είναι μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης και έχει λόγο σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δίνεται μια δίκαιη ευκαιρία στον χρεώστη να λύσει το παράπονο που πιθανό να έχει με την Τράπεζα ή με το Συνεργατικό Κίνημα”.

Σε σχέση με τις πρόνοιες, η κ. Μιχαήλ είπε ότι ο Σύνδεσμος υπέβαλε “και απόψεις και εισηγήσεις προς την Τρόικα και το Υπουργείο”, οι οποίες αφορούν, όπως σημείωσε, χρεώσεις και ειδικότερα “το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο και είναι όπως οι διαμεσολαβητές γνωρίζουν το αντικείμενο για να μπορέσουν να διαδραματίσουν σωστά το ρόλο τους στη διαμεσολάβηση”.

“Ο διαμεσολαβητής δεν παίρνει απόφαση, αλλά διευκολύνει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία”, συμπλήρωσε η κ. Μιχαήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης