Σπεύδουν για την ακρίβεια κατόπιν εορτής…
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν στην κυβέρνηση για να αποφασίσει τελικά πως αυτό που χρησιμοποιούσε ως προεκλογικό σύνθημα το 2004 κατά του Κώστα Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τελικά και να το καταπολεμήσει. Ο λόγος για την ακρίβεια, η οποία, με την άνοδο του πληθωρισμού στο 3,9%, κτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου κι επιτέλους ευαισθητοποίησε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια. Δέσμη λοιπ
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν στην κυβέρνηση για να αποφασίσει τελικά πως αυτό που χρησιμοποιούσε ως προεκλογικό σύνθημα το 2004 κατά του Κώστα Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τελικά και να το καταπολεμήσει. Ο λόγος για την ακρίβεια, η οποία, με την άνοδο του πληθωρισμού στο 3,9%, κτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου κι επιτέλους ευαισθητοποίησε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια. Δέσμη λοιπόν 40 μέτρων θα ανακοινώσει αύριο το πρωί ο κ. Φώλιας μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο.
Μια σειρά μέτρων τα οποία όμως η γενικότερη κυβερνητική απραξία ενδέχεται -όπως και τόσα άλλα- να τα μετατρέψει σε κενό γράμμα, αφού γνωστή είναι η απραξία στο επίπεδο των ελέγχων από το κράτος. Ενδεικτική της πίεσης για να ανακοινωθεί «κάτι» αλλά και της βαρύτητας που αποδίδεται στην αυριανή συνέντευξη Τύπου ήταν η παρέμβαση Φώλια κυριολεκτικά… στο παρά πέντε, καθώς ο υπουργός φέρεται να προσέθεσε δύο νέα μέτρα της τελευταίας στιγμής.
Οπως τόνισαν οι κύριοι Φώλιας και Βλάχος στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης, στόχος των μέτρων θα είναι ο περιορισμός της κερδοσκοπίας «στη βάση της». Τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο; Η κυβέρνηση βρίσκοντας τον … μίτο της Αριάδνης ετοιμάζεται να εξαπολύσει κυνήγι κυρίως κατά των παραγωγών, ελέγχοντας όλη την εμπορική αλυσίδα και διαδικασία. «Οι παραγωγοί είναι το πρόβλημα» υποστήριξε ο κ. Βλάχος σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να παράγουν 800 κιλά πατάτας, να τα διαθέτουν στην αγορά και μετά να προσφεύγουν στον ΕΛΓΑ αξιώνοντας αποζημιώσεις για τις δήθεν ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του protothema.gr μεταξύ των νέων μέτρων, εντάσσεται η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχου της αγοράς, που στόχο της θα έχει να ερευνά όλη την διαδικασία που χρειάζεται ένα προϊόν από το χωράφι, μέχρι και το πιάτο του καταναλωτή. Σημαντική προτεραιότητα θα αποδίδεται στις ταυτοποιήσεις τιμολογίων στις πρώτες ύλες, ενώ το νέο αυτό όργανο ετοιμάζεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και να υποκαταστήσει εν μέρει συγκεκριμένες ελεγκτικές Αρχές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιήσει με την απόδοσή τους. Μάλιστα η λακωνική, αλλά γεμάτη περιεχόμενο δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι δυνατόν να έχει μαζέψει 400 υποθέσεις στα ράφια της» αφήνει περιθώρια πολλαπλών αναγνώσεων ακόμα και για την μετατόπιση ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων σε νέες διευθύνσεις και φορείς.
Και Παρατηρητήριο Τιμών
Παράλληλα, να επιβεβαιώνονται φαίνεται οι πληροφορίες που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου Παρατηρητηρίου Τιμών, μιας ιδέας που σύρνεται επί μια δεκαετία, όταν την είχε προωθήσει ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Παρεμβάσεις επίσης θα υπάρξουν προς τη μεριά των καυσίμων, της διατήρησης της διατίμησης στα κυλικεία ενώ επάνω στο τελευταίο θέμα, ο κ. Βλάχος τόνισε χαρακτηριστικά πως «εμείς νομοθετούμε και ξαφνικά το Σ.τ.Ε αποφασίζει να κάνει …πολιτική».
Από το αυτί και στον Σανιδά
Ενδεικτική πάντως της νέας, πιο σκληρής γραμμής που η Κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει – έστω και για επικοινωνιακούς λόγους - ήταν και η ενέργεια του υφυπουργού κ. Βλάχου εχθές το πρωί, να ζητήσει τη συνδρομή του εισαγγελέα κ. Σανιδά κατά κυκλώματος ελληνοποιήσεων στα τρόφιμα. Σύμφωνα με όσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε, επιχειρείται «ελληνοποίηση» εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας με σκοπό το υπερβολικό κέρδος από την μεταπώληση, υφίσταται σωρεία φορολογικών, αγορανομικών, ποινικών και λοιπών παραβάσεων της Νομοθεσίας, παραπλανάται ο καταναλωτής με την εσκεμμένη απόκρυψη της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων και αυξάνεται παράνομα και υπέρμετρα η τελική τιμή της πατάτας που πωλείται στις αγορές, με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή.
Αισχροκέρδεια που βγάζει μάτια
Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους και τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν εντοπιστεί οι εξής κραυγαλέες περιπτώσεις:
- Περίπτωση εισαγωγής από Πολωνία πατάτας Γαλλίας. Εισήχθηκαν 65 τόνοι με 0,01 λεπτό. Πουλήθηκε 0,32 – 0,35 λεπτά . Στοίχισε δηλαδή 215 ευρώ το κάθε φορτίο και 2.900 η κάθε μεταφορά.
- Περίπτωση αισχροκέρδειας με ποσοστό κέρδους έως και 120%
- Περιπτώσεις που δεν δήλωσαν ούτε στην Εφορία (στο έγγραφο δήλωσης των εισαγωγών - INTRASTAT) όλες τις εισαγωγές τους, αλλά ούτε και στα βιβλία τους, ενώ υπάρχει βεβαίωση των μεταφορέων ότι τους παρέδωσαν εμπορεύματα.
- Περίπτωση από την Γαλλία (Έλληνας επιχειρηματίας), που δεν δήλωσε τις εξαγωγές (περίπου 700 τόνους).
- Περίπτωση που μετά τον έλεγχο ξεκίνησε να εκδίδει χειρόγραφα τιμολόγια (έως τότε μόνο μηχανογραφικά ) με μεγάλες ποσότητες Γαλλικής πατάτας:
- σε κτηνοτρόφους,
- σε παραγωγούς για πατατόσπορο (οι παραγωγοί δήλωσαν ότι τελικά δεν ήταν καλή και την πέταξαν, χωρίς πρωτόκολλο καταστροφής.)
- σε πωλητή Λαϊκών Αγορών μαζεμένα 25 τόνους πατάτας και έπειτα από τρεις μέρες άλλους 25 τόνους. (Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος έως τότε αγόραζε 5-6 τόνους το μήνα).
- σε άλλον Χονδρέμπορο από άλλη περιοχή της Ελλάδος άλλους 45 τόνους (20+25), με αυτοκίνητο που μπορούσε να μεταφέρει μέχρι 3,5 τόνους και αυτός μετά δήλωσε, ότι δεν τις πούλησε και τις πέταξε, χωρίς βέβαια πρωτόκολλο και αυτός καταστροφής.
- Περίπτωση που έχει και κοπτήριο, εισάγει πατάτες στο κοπτήριο του σαν γαλλικές και τις εξάγει έτοιμες κομμένες, χωρίς να αναγράφει τίποτα.
- Περίπτωση που κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει φύρα 60%. Η τιμή όμως δεν άλλαξε έπειτα από αυτήν την απώλεια.
- Συνοδευτικά φορτωτικά έγγραφα (CMR) που δεν έχουν παραλήπτες και ημερομηνίες παραλαβής.
- Συσκευαστήρια χωρίς άδειες λειτουργίας
- Μεταφορικές που δεν εκδίδουν σωστά συνοδευτικά φορτωτικά έγγραφα (CMR)
- Παραγωγός που δήλωσε ότι καλλιέργησε 50 στρέμματα πατάτας, στον ΕΛΓΑ δήλωσε 130 στρέμματα (για αποζημίωση από καύσωνα και χαλάζι ), και εξέδωσε τιμολόγια για 830 τόνους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr