Ανάσα για τις τράπεζες σε περιόδους κρίσης
Μία βαθιά ανάσα σε περιόδους κρίσης φαίνεται ότι παίρνουν και οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς πάντως να διαφαίνεται και κάποια …αλλαγή της στάσης τους απέναντι στους δανειολήπτες.
Η ανάσα έρχεται από τις τελευταίες αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών καθώς με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό/χορηγήσεις θα είναι μικρότερη σε περιόδους ύφεσης και θα αυξάνει σε εποχές αν
Μία βαθιά ανάσα σε περιόδους κρίσης φαίνεται ότι παίρνουν και οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς πάντως να διαφαίνεται και κάποια …αλλαγή της στάσης τους απέναντι στους δανειολήπτες.
Η ανάσα έρχεται από τις τελευταίες αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών καθώς με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό/χορηγήσεις θα είναι μικρότερη σε περιόδους ύφεσης και θα αυξάνει σε εποχές ανάπτυξης ώστε να μην υποχρεώνονται οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίων κατά τις περιόδους που η αγορά έχει ανάγκη από πιστώσεις και ρευστότητα.
Πρακτικά, η εφαρμογή των νέων μέτρων θα διευκολύνει και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξ αιτίας της αύξησης των επισφαλειών καταφεύγουν –κατ’ απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος- σε πάσης φύσεως άντληση κεφαλαίων είτε με τη μορφή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όπως η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είτε με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων όπως η Εurobank.
Μπροστά στο μείζον ζήτημα που απασχολεί όλα τα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης, με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορεί να αμβλύνει τις συνέπειες σε περιόδους κρίσης κατά τις οποίες η λειτουργία των τραπεζών μπορεί να επιδεινώνει τους κύκλους στην πραγματική οικονομία, όπως συμβαίνει σήμερα με τον περιορισμό των πιστώσεων ελλείψει κεφαλαίων αφενός και αύξησης των κινδύνων και των επισφαλειών αφετέρου.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται άλλωστε και η γερμανική πρόταση για προσωρινό πάγωμα των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ για την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Κομισιόν αναμένεται να θεσπίσει νέους τραπεζικούς κανόνες στο παραπάνω πλαίσιο των προσεχή Οκτώβριο με το σκεπτικό που αναφέρεται στην δήλωση των υπουργών Ecofin σύμφωνα με την οποία «το συμβούλιο αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μετριαστούν οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κυκλικότητα των οικονομιών, δημιουργώντας κεφαλαιακά μαξιλάρια ρευστότητας που θα δημιουργούνται σε καλούς καιρούς και θα μπορούν να αντλούνται σε περιόδους υφέσεων».
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας κατά τις περιόδους οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα χρησιμοποιείται σε περιόδους επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Με άλλα λόγια εφόσον οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να σχηματίζουν αυτό το κεφαλαιακό απόθεμα, επί της ουσίας θα περιορίζουν και τις αλόγιστες χορηγήσεις σε εποχές ισχυρής ανάπτυξης ενώ θα διαθέτουν κεφάλαια σε περιόδους ύφεσης για να μπορούν να συνεχίζουν να χορηγούν δάνεια ώστε να μη παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα παγώματος των πιστώσεων και «στεγνώματος» της αγοράς, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr