Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

«Ο οίκος Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλά για αξιοθαύμαστη προσαρμογή» είπε ο υπουργός Οικονομικών

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch
Για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ενημέρωσε ο Ι. Στουρνάρας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε συνάντηση που είχαν πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο οίκος Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του και όπως είπε χαρακτηριστικά «η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλά για αξιοθαύμαστη προσαρμογή».

«Αυτό σημαίνει» τόνισε ο κ. Στουρνάρας «πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ανεβαίνει το χρηματιστήριο

Κλείσιμο
Ενισχύεται σήμερα το χρηματιστήριο προς το +1% μετά την αναβάθμιση από τη Fitch καθώς είχε ήδη καταγράψει μια συνεχόμενη άνοδο της τάξης του 7,75% τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Κατά μία βαθμίδα, στο Β από Β-, αναβάθμισε σήμερα νωρίς το πρωί ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αλλά και της οροφής χώρας (country ceiling), δίνοντας παράλληλα σταθερές προοπτικές για τη χώρα.

“Η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Πέτυχε έναν στόχο-κλειδί του προγράμματος διάσωσης της τρόικα" ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο οίκος, ο οποίος εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το χρέος επί του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 177%.

Επίσης, η Fitch περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% φέτος και 2,5% το 2015 στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το χρέος θα κορυφώσει στο 177,5% του ΑΕΠ φέτος και θα σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση του χρόνου, στο 172,5%.

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα που σχετίζονται με τη ρευστότητα έχουν μειωθεί αν και αυτό προϋποθέτει την περαιτέρω εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. “Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά και η μείωση του ελλείμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν εκπληκτική. Το έλλειμμα επί του ΑΕΠ εάν εξαιρέσει κανείς τη στήριξη των τραπεζών, έχει μειωθεί κατά 14% παρά τις αντιξοότητες. Καθώς η πιο κρίσιμη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει περάσει, οι αξιολογήσεις γίνονται ολοένα και πιο ανεξάρτητες από τις ενδεχόμενες πολιτικές κρίσεις στη χώρα”, τονίζει.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας πολιτικής κρίσης, η Fitch εκτιμά ότι το ρίσκο παραμένει υψηλό, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει σιγά σιγά την πλειοψηφία της και προβλέπει βουλευτικές εκλογές το α' τρίμηνο του 2015, αν και δεν αποκλείει την πιθανότητα απρόοπτων εκλογών μέσα στο 2014.

“Αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch υπάρχει το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο πρόθυμη να στηρίξει τις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή πολιτική αβεβαιότητα είναι που θα μπορούσε σύμφωνα με τον οίκο να υποβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές σε συνδυασμό με την απώλεια της εμπιστοσύνης των πιστωτών η οποία έχει αποκατασταθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης