ΔΝΤ: Η Ελλάδα να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα...

...και η Ευρώπη να μειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος - Το Ταμείο υπογραμμίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και χαρακτηρίζει την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών εντυπωσιακή - Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν παρά τη μείωση των μισθών - Το Ταμείο ζητά πλήρη απελευθέρωση των αγορών και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα το καλοκαίρι, προοιωνίζεται η νέα έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας αφού, παρότι αναγνωρίζει την «τεράστια πρόοδο» που έχει επιτευχθεί, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη να ληφθούν ισχυρά και αξιόπιστα εισπρακτικά μέτρα και να ελεγχθούν οι δαπάνες.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Η έκθεση επισημαίνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014  η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Με βάση την έκθεση, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Naoyuki Shinohara ζητά να υπάρξει «πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, με υψηλής ποιότητας  μέτρα», ανοίγοντας έτσι και ένα «παράθυρο» για την παράταση «αποδοτικών» μέτρων, όπως τέτοιο θεωρούσε στην δική της έκθεση προ ημερών την διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το Ταμείο επισημαίνει επίσης ότι παρά τη μείωση των μισθών, δεν επήλθε αύξηση αλλά μείωση των εξαγωγών και ζητά να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα όπως η απελευθέρωση αγορών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όσο για τις τράπεζες, το ΔΝΤ δίνει έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν θεωρεί μεν πως συνιστούν δημοσιονομικό κίνδυνο, αλλά ζητά να ληφθούν επαρκείς προβλέψεις και να αναγνωριστεί εκ των προτέρων, με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, το κόστος για επισφάλειες από τα «κόκκινα δάνεια». Επιμένει δε στην ανάγκη επίσπευσης της δημιουργίας νέου μόνιμου συστήματος διαχείρισης για τα χρέη ιδιωτών από δάνεια προς τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.

Με ιδιαίτερη έμφαση όμως, ζητά να παραμείνουν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για μελλοντικές ανάγκες, όσο διαρκεί το ελληνικό πρόγραμμα. Τονίζει δε πως η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της με πιο "δυναμικά" μέτρα είσπραξης των φόρων και ελέγχου των δαπανών, αντίθετα με τα μέτρα ανακούφισης και τις «ανάσες» που σχεδίαζαν στο οικονομικό επιτελείο να ζητήσουν κατά τον προσεχή έλεγχο.

Στο θέμα αυτό πάντως, μένει να φανεί από το πλήρες κείμενο της εκθέσεως του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα, ποια στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική θέση πως όσα περισσέψουν στο ΤΧΣ, τα διαθέσιμα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ευρύτερων μελλοντικών αναγκών που μπορεί να προκύψουν, δηλαδή και δημοσιονομικών και στις τράπεζες, μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Η ομάδα Τόμσεν ζητούσε πάντως κατά τον τελευταίο έλεγχο στην Αθήνα, τυχόν περίσσευμα που θα απομείνει στο ΤΧΣ, να φυλάσσεται  σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας», για να διατεθεί αποκλειστικά για μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών που τυχόν ανακύψουν, σε μια έκτακτη κατάσταση που ίσως κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαίων.

Αντιθέτως, η ΕΚΤ θεωρεί δική της υπόθεση της τύχη των κεφαλαίων για τις τράπεζες (καθώς είναι αποκλειστικώς ευρωπαϊκή συνδρομή) ενώ προ ημερών μόλις και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ.Ντάιζελμλπουμ άφηνε σε δηλώσεις του ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το όποιο περίσσευμα και για ευρύτερες ανάγκες, αντί μόνον των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr