Τι θέλουν τρεις υφυπουργοί στο Εργασίας

Το υπουργείο « δυναμώνει» το μήνυμα Σαμαρά
- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 

«Γιάννη σ’ εμπιστεύομαι, έχεις κάνει αξιόλογο έργο». Μ’ αυτά τα λόγια ,ο πρωθυπουργός  στην συνάντηση του είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας, λίγο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, έδωσε στο Γιάννη Βρούτση το πράσινο φως να συνεχίσει το έργο του, παρότι οι πληροφορίες των τελευταίων δέκα ημερών έθεταν τον υπουργό εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αξιολόγησε θετικά τη μεθοδικότητα και  το σχέδιο «νοικοκυρέματος» των ταμείων που υλοποίησε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  με στόχο  τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, τις ποιοτικές υπηρεσίες, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας του πολίτη. 

Στο υπουργείο, παραμένει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, συνεχίζοντας το έργο του στον δύσκολο  τομέα των εργασιακών σχέσεων  ομαδικές απολύσεις , συμβάσεις, ανεργία) ενώ προστίθενται άλλοι δύο υφυπουργοί ο κ. Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και Υγείας και ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Οι αρμοδιότητες των δύο νέων υφυπουργών θα ανακοινωθούν το απόγευμα μετά από σύσκεψη με τον κ. Βρούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπέζας θα αναλάβει τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ενώ ο κ. Πλακιωτάκης θα αναλάβει να συντονίσει τα ΕΣΠΑ και τα λοιπά επιδοτούμενα προγράμματα για την κατάρτιση και την απασχόληση που υλοποιεί η γενική γραμματεία διαχείρισης κοινοτικών πόρων και ο ΟΑΕΔ.

Πάντως το μήνυμα που δόθηκε από τον πρωθυπουργό με την τοποθέτηση  των δύο στελεχών είναι ότι το υπουργείο «δυναμώνει»  προκειμένου να φέρει εις πέρας όχι μόνο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και το «εμπροσθοβαρές» έργο  του νοικοκυρέματος των ταμείων ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για κρατική επιχορήγηση  και της ανάσχεσης της ανεργίας.

Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι:

- Η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί ( μείωση επικουρικών συντάξεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, κατάργηση κοινωνικών πόρων), οι ενοποιήσεις των ταμείων ,η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2015  και η σταδιακή απεμπλοκή του ασφαλιστικού συστήματος από την κρατική χρηματοδότηση.Στόχος είναι να εναρμονιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος με τις επιταγές του νέου αναθεωρημένου μνημονίου 2015-2018 που προβλέπει συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία σε 8,6 δις ευρώ ετησίως από 21 δις που ήταν το 2011.  

Συγκεκριμένα:

- Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων  θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το  καλοκαίρι του 2015.Εως τις 30 Ιουνίου το  Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τη συνεργασία ( ενδεχομένως και τις υποδείξεις) της Κομισιόν θα πρέπει να έχει παραδώσει στον Υπουργό Εργασίας το προσχέδιο μελέτης για τις ενοποιήσεις 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων που συγκροτούν την κατακερματισμένη κοινωνική ασφάλιση. 

Το νέο  μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση  προβλέπει:

- Τη δημιουργία τριών ταμείων ( μισθωτών ,ελεύθερων επαγγελματιών –αυταπασχολούμενων και αγροτών).

- Σταδιακή απορρόφηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τους νέους φορείς κύριας ασφάλισης. 

- Σε βάθος χρόνου ο οποίος δεν έχει προσδιοριστεί θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Εθνικό ταμείο –γίγας για τους συνολικά 11,5 εκατ. έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους, το οποίο θα χορηγεί συντάξεις  και θα λειτουργεί ως διοικητική «ομπρέλα» με πυλώνες τα τρία υπερταμεία    ΙΚΑ-μισθωτών , ΟΑΕΕΕ – ΕΤΑΑ (γιατρών, δικηγόρων μηχανικών) και ΟΓΑ εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος,  κοινό  Κανονισμό Ασφάλισης , ενιαίες παροχές και ενιαία τεχνολογική υποδομή.

 - Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή  του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων .Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι  η βασική σύνταξη  των 360 ευρώ θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και το ύψος της θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr