Χαρδούβελης και Βενιζέλος εναντίον Τρόικας

«Πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών - «Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μήνυμα στην Τρόικα ότι δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις και τις αποφάσεις της στην Ελλάδα έστειλαν με σημερινές τους δηλώσεις ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε: «Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε διώξει την ομάδα Τόμσεν όταν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις (με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι δανειστές να απαιτήσουν την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ σε όλα τα ακίνητα) υπογράμμισε: «Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν ένα νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν».
Κόντρα για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων

Οι δηλώσεις των κυρίων Χαρδούβελη και Βενιζέλου δεν είναι άσχετες από τη νέα διαφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ για το αν τη διετία 2015-2016 θα χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού κενού που προβλέπει το Ταμείο.

Αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα αποτέλεσαν οι εκτιμήσεις του Ταμείου στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι για τη διετία 2015-2016 θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό κενό. Το ΔΝΤ, όμως, αποφεύγει να προσδιορίσει το ακριβές ποσό ορίζοντας το ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης το κενό θα είναι της τάξης του  1% για το 2015 και των 3/4 της μονάδας για το 2016 και υπαινίσσεται ότι θα χρειαστούν νέα διορθωτικά μέτρα.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε άλλο σημείο της έκθεσής του αναφέρεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα φτάνοντας στο σημείο να προαναγγέλει μείωση σύνταξεων.  «Μακροπρόθεσμα το σύστημα δεν είναι βιώσιμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επιπλέον οι αναλυτές του Ταμείου αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση προκειμένου η Ελλάδα να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της αγοράς της.

Τα στοιχεία αυτά δημιούργησαν την εικόνα ότι έρχονται νέα μέτρα προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16».

Στην ίδια ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πετάει το γάντι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπενθυμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της» υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό το «λάθος» των αναλυτών του ΔΝΤ σχετικά με την  επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο είχε δημόσια αναφέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση το έλλειμμα του 2013 θα ήταν μηδενικό, εκτίμηση που διαψεύστηκε, τελικά, πανηγυρίκα και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία στο τέλος Απριλίου το εκτίμησε σε 3,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr