Τέλος τα καταναλωτικά, ζήτω τα …οικοδάνεια
Πιστωτική ...πενία τέχνας κατεργάζεται ή κάπως έτσι σκέφτηκαν στις τράπεζες και έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα κίνητρα της κυβέρνησης για την προώθηση μέτρων φιλικών προς το περιβάλλον που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Η χρηματοοικονομική κρίση «πάγωσε» εδώ κι ένα χρόνο περίπου την καταναλωτική πίστη η οποία πέραν της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές, ουσιαστικά έπαυσε να ενδιαφέρει και τις ίδιες τις τράπεζες, οι
Πιστωτική ...πενία τέχνας κατεργάζεται ή κάπως έτσι σκέφτηκαν στις τράπεζες και έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα κίνητρα της κυβέρνησης για την προώθηση μέτρων φιλικών προς το περιβάλλον που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Η χρηματοοικονομική κρίση «πάγωσε» εδώ κι ένα χρόνο περίπου την καταναλωτική πίστη η οποία πέραν της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές, ουσιαστικά έπαυσε να ενδιαφέρει και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες διαπιστώνουν και στην πράξη πλέον οτι πρόκειται για τους πιο επισφαλείς τομείς τραπεζικής δραστηριότητας.
Την ίδια ώρα όμως η ευαισθητοποίηση του κοινού για ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της πολιτείας προς τη θέσπιση μιας πιο ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, δημιουργεί ένα νέο τομέα τραπεζικής δραστηριότητας με μια νέα γενιά, αυτή των «πράσινων δανείων».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε οτι η τράπεζα σκοπεύει να χορηγήσει 1,2 δισ. ευρώ για “πράσινα” δάνεια θα χορηγήσει την επόμενη διετία. Τα δάνεια απευθύνονται σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις με πολύ ευνοΪκή τιμολόγηση, καθώς τα επιτόκια θα είναι μέχρι 2 μονάδες χαμηλότερα από τα ισχύοντα προνομιακά επιτόκια επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων της Πειραιώς.
Τα νέου τύπου δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς αφορούν σε όλους τους κλάδους της πράσινης επιχειρηματικότητας, δηλαδή σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε πράσινες μεταφορές, σε διαχείριση αποβλήτων, σε βιολογική γεωργία και οικοτουρισμό και σε πράσινη χημεία. Η τράπεζα Πειραιώς μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει πράσινα δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία θα διαθέσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις.
Την ίδια ώρα η Eurobank εγκαινιάζει τη νέα γενιά οικολογικών δανείων προς τα ελληνικά νοικοκυριά αρχής γενιμένης από δάνεια που αφορούν στην αγορά οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων και απευθύνονται αποκλειστικά σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν ήδη αντίστοιχα προϊόντα εξειδικευμένα για επιχειρήσεις και αφορούν μεταξύ άλλων και την αγορά περιβαλλοντικά φιλικού εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και εξοπλισμού φυσικού αερίου.
Οπως ανακοίνωσε η Eurobank η νέα πρωτοβουλία, είναι η πρώτη μιας σειράς οικολογικών δανείων που απευθύνεται αποκλειστικά στα ελληνικά νοικοκυριά, τοποθετείται στο πλαίσιο του ισχυρού οικολογικού προσανατολισμού της Τράπεζας και υποστηρίζει το ευρύ κοινό στην προσπάθεια υιοθέτησης και χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα σε πρώτη φάση στην αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά ακίνητα. Το συγκεκριμένο ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης προσφέρεται με προνομιακούς όρους σε κατόχους ακινήτων, με ή χωρίς προσημείωση ακινήτου και με διάρκεια 15-25 έτη, ενώ παράλληλα η τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρέχει πέραν της χρηματοδότησης, ευρύτερη υποστήριξη στους πελάτες της καθ’ όλη τη διαδικασία αγοράς και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιώτες, δηλαδή τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να κάνουν χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα με την εγκατάσταση των οποίων ο ιδιώτης «επιδοτείται» για το ρεύμα που θα παράγει γεγονός που μεταφράζεται σε απόσβεση του κόστους εγκατάστασης το οποίο επωμίζεται μέσα σε 10 χρόνια.
Βγαίνουν εύκολα τα φωτοβολταϊκά
Συγκεκριμένα, ο χρήστης φωτοβολταϊκών συστημάτων παράγει ρεύμα που αγοράζει η ΔΕΗ. Για το ρεύμα που παράγει θα εισπράττει 0,54 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ πληρώνει στη ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνει 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με τον τρόπο αυτό επιδοτείται με 0,42 ευρώ για 10 χρόνια βάσει συμβολαίου που θα υπογράφει με τη ΔΕΗ, διάστημα εντός υου οποίου εκτιμάται οτι θα έχει αποσβέσει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει το κόστος ενός συλλέκτη υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ και μια μέση κατοικία υπολογίζεται οτι καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτορδότησης με την εγκατάσταση 6 περίπου συλλεκτών. Γι’ αυτό και τα δάνεια που θα χορηγούνται εκτιμάται οτι θα είναι της τάξεως των 20 -30.000 ευρώ και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας μέσης ιδιωτικής κατοικίας.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη των πράσινων προϊόντων νέας γενιάς είναι το γεγονός οτι ανακοινώθηκαν από τους ίδιους τους τραπεζίτες.
Συγκεκριμένα ο κ. Σάλλας ανέφερε οτι μέχρι το 2020, στην πράσινη επιχειρηματικότητα θα επενδυθούν 55 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν συνολικά 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Μόνο την επόμενη πενταετία οι επενδύσεις θα είναι της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 με 8 δισ. θα καλυφθούν με τραπεζικό δανεισμό, ενώ στόχος της Πειραιώς είναι να δώσει τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Βύρων Μπαλλής, δήλωσε οτι η νέα πρωτοβουλία αναδεικνύει την πεποίθησή μας πως η περιβαλλοντική πολιτική αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε οτι είναι καταλυτικός ο ρόλος των ελληνικών νοικοκυριών και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε από την πλευρά μας τις σύγχρονες προϋποθέσεις στη μέση ελληνική οικογένεια για ένα σπίτι οικονομικό, οικολογικό και ενεργειακά αυτόνομο.
Η νομοθέτηση από πλευράς της πολιτείας των κινήτρων για περιβαλλοντικές ενέργειες, έδωσε το έναυσμα σε όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν στο σχεδιασμό νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στην φιλική προς τοπεριβάλλον λειτουργία των κτιρίων και των δρατηριοτήτων όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών και σύντομα αναμένεται να κατακλυσθεί η αγορά από τα δάνεια νέας γενιάς, με όλες τις τράπεζες να μπαίνουν στο οικολογικό παιχνίδι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr