«Κούρεμα» πριν την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Τι προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου - Προς μείωση ειδικών φόρων και συντελεστών το 2015

Τη μείωση όχι μόνο των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος αλλά και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή της, σχεδιάζει να ζητήσει από την Τρόικα το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επιπλέον, βάζει «στο τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% την εστίαση και το 2015, αλλά και την μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί πλήρως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αφού προηγηθεί σε πρώτη φάση μια σημαντική μείωση των συντελεστών της ή μια αύξηση του εισοδηματικοί ορίου πέραν του οποίο επιβάλλεται, ώστε να το πληρώνουν λιγότεροι.

Στο πλαίσιο αυτό, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 δεν προβλέπονται έσοδα από την ειδική εισφορά.

Σήμερα πάντως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%. Εξετάζεται όμως να επιβληθεί μόνο στα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και οι συντελεστές να μειωθούν, πριν καταργηθούν.

Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να συμφωνηθεί όμως με την Τρόικα και το οξύμωρο είναι πως το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρατείνει, αν χρειαστεί, την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και από το 2015 και μετά.

Στην Αθήνα διευκρινίζουν ότι αυτό θα αποφευχθεί επειδή υπάρχει ήδη πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα και το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει την δική της ατζέντα.

Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους και στον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% δεν προκάλεσε σημαντική απώλεια εσόδων, αλλά αντιθέτως συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με συνέπεια να ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας στην προσπάθεια για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ και το 2015.

Στοίχημα θεωρείται όμως και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, την οποία θα επιδιώξει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο, κατά τη συζήτηση με την τρόικα για την τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

- Κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013, στη διάρκεια του οποίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εκτινάχθηκε στα ύψη (αυξήθηκε από τα 6 στα 33 λεπτά το λίτρο) και εξισώθηκε με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που ήταν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012.

- Την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, όπου ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης παρέμεινε αμετάβλητος, σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,94%, σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου 2012-Απριλίου 2013.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr