40 υποψήφιοι για τη θέση του Θεοχάρη

Η «κληρονομιά» Θεοχάρη και τα βάρη για τον διάδοχό του - Πλεόνασμα εσόδων 250 εκατ. και 400 «έτοιμοι» έλεγχοι πλουσίων

«Μας είπαν ότι παραιτήθηκε. Η απομάκρυνσή του συνέβη την πιο ακατάλληλη στιγμή» έλεγαν στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μη μπορώντας να κρύψουν τη δυσφορία και την δυσπιστία τους για την παραίτηση Θεοχάρη και την πρόωρη αλλαγή φρουράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Μέχρι εχθές που ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον διάδοχο του κυρίου Χάρη Θεοχάρη, είχαν υποβληθεί περίπου 40 υποψηφιότητες. Οι προτιμήσεις πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται πως συμπίπτουν πλήρως και η ανάδειξη του τελικού νικητή θα αποτελεί το μεγάλο «θρίλερ» της εβδομάδας.

Και αν ακόμη όμως ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης είναι σε θέση να ανακοινώσει το όνομά του στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, δεν φαίνεται εύκολο και να τους πείσει αυτομάτως πως «ό,τι έγινε-έγινε» και ότι όλα θα πάνε καλύτερα από τώρα και μετά.

Ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων θα έχει να αντιμετωπίσει τέσσερα μεγάλα «βάρη», που προέρχονται από την «κληρονομιά» του κυρίου Χάρη Θεοχάρη:

1ον: Πλεόνασμα εσόδων.  Αντί για υστέρηση, τον Μάιο οι εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν κατά 250 εκατ. ευρώ τους στόχους του πενταμήνου. Για τους ξένους φαντάζει αδιανόητο ότι ο κύριος Θεοχάρης αποχώρησε ενώ κατεγράφη τέτοια επιτυχία στο σκέλος των εσόδων, παρότι ήταν ο μήνας που στήθηκαν πέντε κάλπες (διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές). Για αυτό θεωρούν ότι ο νέος Γενικός Γρμματέας Εσόδων δεν μπορεί να έχει μεγάλη πίστωση χρόνου, πώστε να μη χαθεί η «κεκτημένη ταχύτητα» είσπραξης των φόρων. Με την «προίκα» αυτή, η κυβέρνηση «ποντάρει» να διαπραγματευτεί και τις μειώσεις φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων, ειδική εισφορά κλπ) με τους ελεγκτές της Τρόικα. Και όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρηθεί ή να αυξηθεί ο υψηλός ρυθμός επιστροφών φόρων (ΦΠΑ κλπ) που είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες του 2014.

2ον: Ελεγχοι σε «έχοντες και κατέχοντες». Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν 280 έλεγχοι μεγάλων φορολουμένων από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που όλοι ζητούσαν και παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Σχεδόν έτοιμες θεωρούνται και άλλες 120 υποθέσεις. Επειδή πρόκειται για «έχοντες και κατέχοντες», το δημόσιο εισέπραξε άμεσα το 50% από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας ώθηση στα έσοδα.

3ον: Πιέσεις για «ανάσες» στους φορολογούμενους. Ακόμη και οι μειώσεις φόρων αργήσουν,  μετά την απομάκρυνση του «σκληρού τεχνοκράτη» Χάρη Θεοχάρη έχουν καλλιεργηθεί αυξημένες προσδοκίες για ένα πιο «κοινωνικό προφίλ» από τον διάδοχό του. Αυτό σημαίνει ότι «με το καλημέρα», η έλευσή του θα πρέπει να συνοδεύεται από παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος έως τέλος Ιουλίου, νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για ρυθμίσεις χρεών με περισσότερες δόσεις (τουλάχιστον 24 αντί 12 για νέες οφειλές) και για να μπει «φρένο» στα μέτρα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων.

4ον: Πολιτικές σκοπιμότητες. Επειδή ο Γραμματέας Εσόδων θεωρείται «ανεξάρτητος» (ή «ημιαυτόνομος», κινδυνεύει να γίνει «αλεξικέραυνο» για εκτόνωση πολιτικών αντιδικιών. Η προϊστορία έχει δείξει πάντως ότι η θέση του επικεφαλής του φοροελεγκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί διαχρονικά άκρως ευαίσθητο πολιτικά πόστο. Ειδικά όταν οι έλεγχοι που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα (ιδίως σε προεκλογικές περιόδους) συγκεντρώνει οξύτατη κριτική  και δημιουργεί αναστάτωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr