Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Χάρη Θεοχάρη

Δεκάδες υποψήφιοι για την θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων - Τα βάρη που θα κληθεί να σηκώσει ο νέος Γενικός Γραμματέας

Τουλάχιστον πενήντα είναι οι υποψηφιότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, που υποβλήθηκαν για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Βιογραφικά έχουν καταθέσει στελέχη του ιδιωτικού τομέα, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr μεταξύ άλλων έχουν υποβάλει αιτήσεις το κορυφαίο στέλεχος της PWC Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία είναι φορολογική δικηγόρος, Μιχάλης Πεγκλής (εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και παρακολουθεί τις μνημονιακές δράσεις), Χαράλαμπος Τσαβδάρης (γγ Πληροφοριακών Συστημάτων), Παναγιώτης Κοκκόρης (γγ υπ. Εργασίας), Χαρίκλεια Μαυρίδου, στέλεχος του υπ. Οικονομικών, Ευανθία Χατζηπαναγιώτου, στέλεχος του υπ. Οικονομικών. 
 
Αίτηση έχουν υποβάλει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και δύο  διευθυντές του Γενικού Χημείου του Κράτους.
 
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί με πρόεδρο τον ίδιο τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναμένεται τις επόμενες ώρες να επιλέξει τους επικρατέστερους υποψηφίους και να κάνει τις τελικές προτάσεις προς τον κ. Χαρδούβελη. Ο τελευταίος θα κάνει και την τελική επιλογή. 
 
Ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων θα έχει να αντιμετωπίσει τέσσερα μεγάλα «βάρη», που προέρχονται από την «κληρονομιά» του κυρίου Χάρη Θεοχάρη:
 
1ον: Πλεόνασμα εσόδων.  Αντί για υστέρηση, τον Μάιο οι εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν κατά 250 εκατ. ευρώ τους στόχους του πενταμήνου. Για τους ξένους φαντάζει αδιανόητο ότι ο κύριος Θεοχάρης αποχώρησε ενώ κατεγράφη τέτοια επιτυχία στο σκέλος των εσόδων, παρότι ήταν ο μήνας που στήθηκαν πέντε κάλπες (διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές). Για αυτό θεωρούν ότι ο νέος Γενικός Γρμματέας Εσόδων δεν μπορεί να έχει μεγάλη πίστωση χρόνου, πώστε να μη χαθεί η «κεκτημένη ταχύτητα» είσπραξης των φόρων. Με την «προίκα» αυτή, η κυβέρνηση «ποντάρει» να διαπραγματευτεί και τις μειώσεις φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων, ειδική εισφορά κλπ) με τους ελεγκτές της Τρόικα. Και όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρηθεί ή να αυξηθεί ο υψηλός ρυθμός επιστροφών φόρων (ΦΠΑ κλπ) που είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες του 2014.
 
2ον: Ελεγχοι σε «έχοντες και κατέχοντες». Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν 280 έλεγχοι μεγάλων φορολουμένων από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που όλοι ζητούσαν και παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Σχεδόν έτοιμες θεωρούνται και άλλες 120 υποθέσεις. Επειδή πρόκειται για «έχοντες και κατέχοντες», το δημόσιο εισέπραξε άμεσα το 50% από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας ώθηση στα έσοδα.
 

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr