ΕΧΑΕ : Αξίζουμε 500 δισ ευρώ
*** Στην σύγκριση με το Borsa Italiana είμαστε καλύτεροι
Tην ώρα κατά την οποία λίγοι αλλοδαποί ξεκίνησαν τις πρώτες συναλλαγές εκτός της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η συζήτηση για την ΕΧΑΕ και την τύχη της, πιθανότατα, να είναι άκαιρη.
Καθώς πρώτα πρέπει να μειωθούν οι φόροι των χρηματιστηριακών συναλλαγών για να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική αγορά. Επειδή, όμως οι συμφωνίες μεταξύ χρηματιστηρίων δεν είναι πολλές έχει αξία πόσό αποτιμάται η ΕΧΑΕ όταν το Ιτ
*** Στην σύγκριση με το Borsa Italiana είμαστε καλύτεροι
Tην ώρα κατά την οποία λίγοι αλλοδαποί ξεκίνησαν τις πρώτες συναλλαγές εκτός της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η συζήτηση για την ΕΧΑΕ και την τύχη της, πιθανότατα, να είναι άκαιρη.
Καθώς πρώτα πρέπει να μειωθούν οι φόροι των χρηματιστηριακών συναλλαγών για να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική αγορά. Επειδή, όμως οι συμφωνίες μεταξύ χρηματιστηρίων δεν είναι πολλές έχει αξία πόσό αποτιμάται η ΕΧΑΕ όταν το Ιταλικό χρηματιστήριο κόστισε στο London stock Exchange 1,6 δισ. ευρώ.
Γιατί άραγε η ισχυρή κυρία του LSE κα Clara Furse αποτίμησε με 1,6 δισ. ευρώ μια αγορά η οποία- όπως θα δούμε- μπορεί να είναι μεν μεγαλύτερη, αλλά δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε σύγκριση το ελληνικό χρηματιστήριο.
Kατ΄ αρχήν σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ( Οκτώβριος 2007 ) το Ιταλικό χρηματιστήριο διέθετε κεφαλαιοποίηση 771,8 δισ. ευρώ διαθέτοντας 311 εταιρείες. Την ίδια περίοδο η Σοφοκλέους με 301 εταιρείες είχε περίπου 180 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Εάν έλθουν λοιπόν αύριο το NYSE ή το Dubai ή το LSE ή το Γερμανικό, -τηρουμένων των αναλογιών – θα μπορούσαν να προσφέρουν έως 360- 400 δισ. ευρώ. Ίσως και 500 δισ. ευρώ. Και εξηγούμαστε. Στην σύγκριση μεταξύ των δυο χρηματιστηρίων. Για το 2006- όπου υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, τα έσοδα του Ιταλικού χρηματιστηρίου ήταν 278 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 114 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη 63,4 εκατ. ευρώ, και όλα αυτά από 460 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, για την δική μας ΕΧΑΕ το 2006 τα ενοποιημένα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 84 εκατ. ευρώ και τα καθαρά σε 84 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι ήταν 326 εργαζόμενοι.
Μπορεί όμως το Ιταλικό χρηματιστήριο να είναι μεγαλύτερο, να διαθέτει ξεχωριστές αγορές, αλλά πριν την εξαγορά δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικό. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ΕΧΑΕ ήταν 37,6% έναντι 22% των Ιταλών, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους 37% για το Borsa Italiana έναντι 71% της ΕΧΑΕ. Και στο καθαρό περιθώριο κέρδους οι δικοί μας είναι καλύτεροι καθώς φθάνει το 50%, έναντι 22-23% των Ιταλών.
Εάν η αγορά αποκτούσε μεγαλύτερο βάθος, περισσότερες συναλλαγές, τα πράγματα ίσως ήταν ακόμη καλύτερα. Δεν προτείνουμε ένα νέο 1999, αλλά μια πραγματική αγορά όπου μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις σε περισσότερες από 20-30 μετοχές.
Εν κατακλείδι οι Έλληνες απασχολούμενοι στην ΕΧΑΕ είναι αρκετά καλύτεροι, όπως και οι Έλληνες χρηματιστές. Απλώς, δεν το έχουμε αντιληφθεί και επιμένουμε να διατηρούμε τον φόρο στις συναλλαγές.
Και επειδή οι αγοραστές πρέπει να πάρουν και τα λεφτά τους πίσω η τρέχουσα περίοδος πιθανότατα να είναι και η καλύτερη για να υποβάλλουν προσφορά στην ΕΧΑΕ. Όταν η κεφαλαιοποίηση τω εταιρειών θα έχει φθάσει 500 δισ. ευρώ θα το έχουν πετύχει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr