Fast track για «κουρέματα» χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

Fast track για «κουρέματα» χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

Σύστημα ενοποίησης των υποχρεώσεων χωρίς κουρέματα για επιχειρήσεις που βρίσκονται μεν σε αδυναμία, αλλά παρουσιάζουν δραστηριότητα μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης

Fast track για «κουρέματα» χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο
Μεγάλος φαίνεται να είναι ο προβληματισμός στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αναφορικά με τους επονομαζόμενους «τρεις πυλώνες χρεών» των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τις υποχρεώσεις δηλαδή προς την Εφορία, το ΙΚΑ και συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις τράπεζες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, αυτές τις ημέρες έχει κατατεθεί πρόταση που συζητείται σε βάθος ώστε να υπάρξει δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου συστήματος αναδιαρθρώσεων υποχρεώσεων με τρόπο ομαδικό που δεν θα περιλαμβάνει μεν κουρέματα, αλλά θα οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ενοποίηση υποχρεώσεων.

Κλείσιμο
Δηλαδή τα χρέη των εταιρειών προς τις τρεις κατευθύνσεις θα ενοποιούνται με στόχο να αποπληρώνονται με τρόπο μαζικό και με διαδικασίες τύπου fast track, ενδεχομένως από δικαστήρια που θα λειτουργούν κατά το αγγλοσαξονικό πρότυπο των δικαστηρίων αναδιαρθρώσεων χρεών.

Παροχή βοήθειας


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε σύστημα που ως κυρίαρχη λογική του θα έχει την παροχή βοήθειας σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σωρεύσει υποχρεώσεις προς κάθε κατεύθυνση και βρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία, παρότι εξακολουθούν να έχουν σημαντική δραστηριότητα και ενεργούς τζίρους, άρα ακόμα είναι ενεργές. Ταυτόχρονα, όμως, μια τέτοιου είδους θεσμική παρέμβαση θα αποσκοπεί και στην παροχή λύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ταλανίζονται από αυτό το αρνητικό μείγμα χρεών.

Η όποια ανατροπή των όσων ισχύουν σήμερα σαφώς και περνάει, όμως, και από μια άλλη διαδικασία. Είναι αυτή των δικαστηρίων τα οποία θα έχουν λόγο στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις που θα υλοποιηθούν με σύντομο τρόπο. Βασικός στόχος των νέων ρυθμίσεων που συζητούνται εντατικά από τις νέες ηγεσίες στα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι τα πάντα να γίνουν σε κλίμα συναίνεσης και να μην υπάρχει πίεση, όμως ταυτόχρονα τα ποσά στα οποία θα συμφωνούν οι αναδιαρθρώσεις να πληρώνονται και να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Για τον συγκεκριμένο λοιπόν λόγο έχει ξεκινήσει η κουβέντα δημιουργίας ειδικών δικαστηρίων, που θα έχουν στόχο να δίνουν λύσεις σε τέτοια θέματα με ρυθμούς εκτός της παρούσας αργοπορημένης λογικής.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης