Μέσα στον Αύγουστο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι «η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο»

Σε καλό κλίμα, αμοιβαίας ενημέρωσης στη βάση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί, με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ. «Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες (μέσα στον Αύγουστο) θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες, και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1- 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.




Το δεύτερο καυτό θέμα αφορά το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερο ρευστό στην αγορά.



Η ανακοίνωση του ΣΕΒ μετά τη συνάντηση

Η χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η φορολογική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική, ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργειακή πολιτική είναι τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.



O ΣΕΒ αναγνωρίζει σε σχετική ανακοίνωση τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές». 



Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η ανάπτυξη «προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα». Ο Σύνδεσμος σημειώνει εξάλλου για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ότι «οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες». 



 Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας, καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr