«Καμπάνα» για διετία ύφεσης και πιο σκληρά μέτρα

Οικονομική συρρίκνωση κατά 1,3% του ΑΕΠ το 2009 και μηδενική αύξηση το 2010 αναμένεται πως θα προβλέπει  ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του που δημοσιεύει σήμερα για την ελληνική οικονομία.  

Η έκθεση του ΟΟΣΑ θα επιβεβαιώνει την είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης, τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, τη δημοσιονομική εκτροπή και την αύξηση του δημόσιου χρέου

Οικονομική συρρίκνωση κατά 1,3% του ΑΕΠ το 2009 και μηδενική αύξηση το 2010 αναμένεται πως θα προβλέπει  ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του που δημοσιεύει σήμερα για την ελληνική οικονομία.  

Η έκθεση του ΟΟΣΑ θα επιβεβαιώνει την είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης, τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, τη δημοσιονομική εκτροπή και την αύξηση του δημόσιου χρέους. 

Οι εκτιμήσεις του  διεθνούς οργανισμού για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού θα κάνουν λόγο για 1,5% το 2009 και 1,7% του χρόνου.  

Το δημοσιονομικό  έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί  στο 6,0% -6,5% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,7% ή και υψηλότερα το 2010. Παράλληλα, προβλέπεται εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας πάνω από 10%, από 7,7% που ήταν το 2008.  

Το ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος συρρίκνωση  για πρώτη φορά από το 1993, καθώς κάμπτεται η εγχώρια ζήτηση λόγω πιστωτικής στενότητας και εξασθένησης της εμπιστοσύνης ενώ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3% από το 2010. 

Στη βάση της μεγαλύτερης  εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν ανακοινωθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το 2010, αντί να συγκρατηθεί στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ. 

Απότομη επιδείνωση στο έλλειμμα 

Αυτή η απότομη επιδείνωση του ελλείμματος συνηγορεί υπέρ της αποφυγής ενός υπερβολικά φιλόδοξου άμεσου στόχου όσον αφορά τον προϋπολογισμό, συμβουλεύει ο ΟΟΣΑ και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ανακοινώσει ένα λεπτομερές και ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, στηριζόμενο από ένα δημοσιονομικό πλαίσιο και εμπλουτισμένο από ανεξάρτητη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με την έκθεση η βιώσιμη εξυγίανση εξαρτάται  από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη χαλιναγώγηση της φοροαποφυγής, ενώ ουσιαστικής σημασίας είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας. 

Στην έκθεση, υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους, που σχετίζονται με τα Βαλκάνια. Ο αντίκτυπος μιας περισσότερο εξασθενημένης οικονομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την ανάπτυξη, θα τονίζεται στην έκθεση Economic Outlook. 

Το  ΔΝΤ 

Την ίδια ώρα το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει  σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν κι άλλα μέτρα  για την εξυγίανση των ισολογισμών  των τραπεζών.  

«Πρέπει να βελτιωθεί  η διαφάνεια (όσον αφορά τα στοιχεία που δημοσιεύονται), να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τοξικών στοιχείων ενεργητικού…», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο κρίνει θετικά την δημιουργία ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν την εξουσία να θεσπίσουν  πανευρωπαϊκούς δεσμευτικούς κανόνες.

Επιπλέον το ΔΝΤ  έκανε λόγο για «δειλές ενδείξεις  βελτίωσης» που δεν συνιστούν  όμως ακόμα ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προς τούτοις συνέστησε  προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει φθηνό το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη επί μακρόν, συνεχίζοντας να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες μέσω των δημοπρασιών της, αλλά και να είναι έτοιμη να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ ακόμα και κάτω από το σημερινό του επίπεδο (1%) εφόσον χρειαστεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr