«Φως» έπειτα από 200 χρόνια στους ισολογισμούς δύο ελβετικών τραπεζών

«Φως» έπειτα από 200 χρόνια στους ισολογισμούς δύο ελβετικών τραπεζών

Δύο από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες ελβετικές τράπεζες, η Lombard Odier και η Pictet, πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους πρώτη φορά έπειτα από δύο αιώνες.

«Φως» έπειτα από 200 χρόνια στους ισολογισμούς δύο ελβετικών τραπεζών
Υποχωρώντας στις πιέσεις που ασκούνται από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι δύο τράπεζες που ελέγχονται από λιγοστούς συνεταίρους πρόκειται να γνωστοποιήσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις για να καθησυχάσουν τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν θέσει στο στόχαστρο το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υποθάλπει τη φοροδιαφυγή των εύπορων πολιτών τους. Οι ενέργειες της Pictet ήδη διερευνούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα στελέχη της τράπεζας έχουν βοηθήσει Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν.

Η Lombard, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση πελατών με αμερικανική υπηκοότητα. «Η μυστικότητα και η διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων ήταν τα βασικά στοιχεία στην πώληση ελβετικών τραπεζικών προϊόντων εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δηλώνει ο Φρανσέσκο Λουράτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο στην Ελβετία σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. «Σήμερα θα πρέπει να προσελκύσουν τον κόσμο με την προώθηση άλλων πλεονεκτημάτων». Ωστόσο, οι τράπεζες αλλάζουν, επίσης, το καθεστώς λειτουργίας και ιδιοκτησίας για οικονομικούς λόγους. Πέρυσι ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν το καθεστώς από κοινού ιδιοκτησίας μεταξύ συνεταίρων για να μην επωμίζονται όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τυχόν ζημιές των τραπεζών τους. Με βάση την ελβετική νομοθεσία, οι μη εισηγμένες τράπεζες θα πρέπει να δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις.

Διεθνείς πιέσεις για κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου

H δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τα δύο παλαιότερα, μη εισηγμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας ύστερα από 200 χρόνια αντανακλά το αποτέλεσμα των πιέσεων που έχουν ασκηθεί κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία στην ελβετική κυβέρνηση για να καταργήσει το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου της χώρας.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης