Οι Γιώργηδες και η ΕΥΔΑΠ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, ακυρώνοντας στην πράξη την «ψυχρή» δημοσιονομική πολιτική της πλατείας Συντάγματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως που το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει «παρασύρει» προς τα πάνω τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, κάποιοι προεξοφλούν ότι η μέρα που η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης θα αποκτήσει «συνεταίρο» ίσως να μην είναι μακριά. Μέσα στις 20 τελευταίες μέρες η αξίας της εκτινάχθηκε κατά 45%, φτάνοντας μέ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, ακυρώνοντας στην πράξη την «ψυχρή» δημοσιονομική πολιτική της πλατείας Συντάγματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως που το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει «παρασύρει» προς τα πάνω τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, κάποιοι προεξοφλούν ότι η μέρα που η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης θα αποκτήσει «συνεταίρο» ίσως να μην είναι μακριά. Μέσα στις 20 τελευταίες μέρες η αξίας της εκτινάχθηκε κατά 45%, φτάνοντας μέχρι και τα 11,5 ευρώ και αυτό είναι αρκετό για να φουντώσει τα σενάρια Κάποιοι αποδίδουν την κινητικότητα της μετοχής σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αλλοι ισχυρίζονται ότι υποκρύπτει ένα δρομολογημένο σχέδιο σύμπραξης με ιδιώτες, το οποίο έχει αρχίσει να ωριμάζει. Το όνομα της «Suez», η οποία ελέγχει πάνω από το 5%, και της ΕΥΑΘ με πρόθεση να το αυξήσει έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Οι πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά μιλούν ακόμα και για συνάντηση εκπροσώπων της γαλλικής εταιρείας με τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και για αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν από την καινούρια χρονιά.  

 ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Δημόσια Επιχείρηση υποστηρίζουν ότι το 10% των μετοχών που κατέχει στην ΕΥΔΑΠ η Αγροτική Τράπεζα ίσως να αποτελέσει σημείο-κλειδί στις αλλαγές ισορροπιών που πιθανότατα δρομολογούνται. Σε άλλη περίπτωση, λένε, η εκχώρηση πακέτου μετοχών της εταιρείας θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες ενός διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο θα προσκληθούν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές. Σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 71% της εταιρείας και σίγουρα έχει αρκετά περιθώρια για να «περιορίσει» τη συμμετοχή του. Στο παρελθόν, εκτός από τη «Suez», ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ είχε εκδηλώσει η ομοεθνής της «Veolia» (η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης νερού και απορριμμάτων στον κόσμο) και από ελληνικής πλευράς ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, με τον οποίο η εταιρεία διαθέτει στενή συνεργασία στον τομέα της Ψυττάλειας.

Είναι φανερό όμως ότι οι ξένοι που ορέγονται το «χρυσάφι» της εταιρείας στη διαχείριση υδάτων δεν συμβιβάζονται με την εξαγορά ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ πρωτίστως τους ενδιαφέρει το management. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι εγχώριοι ενδιαφερόμενοι, με τη διαφορά ότι οι τελευταίοι βλέπουν θετικότερα τη δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης εταιρείας, στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει και η ΕΥΔΑΠ. Επιδίωξή τους είναι να έχουν το πάνω χέρι στον φυσικό πλούτο της επιχείρησης και να εκμεταλλευτούν όλο τον κύκλο ζωής του νερού που θεωρείται η μεγαλύτερη μπίζνα του μέλλοντος (φράγματα, ταμιευτήρες, επεξεργασία, δίκτυα διανομής, ανακύκλωση κ.ά.). Ισως έτσι να θέλουν να σερβίρουν πιο εύκολα το deal και στον Γ. Σουφλιά...   

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr