Ακόμη ψάχνουν επίορκους που έδιναν συντάξεις σε νεκρούς

Στην Καρδίτσα, συνταξιούχος  πέθανε το 2000 αλλά μέχρι το 2012 είχε «εισπράξει» 167.189 ευρώ - Κόρη δικαστικού λάμβανε ως συνδικαιούχος τη σύνταξη του πατέρα της, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του


Βουλευτές και αιρετοί, δικαστικοί, ιερείς, στρατιωτικοί, συνταξιούχοι Εθνικής Αντίστασης δεν έχουν δώσει σημεία ζωής εδώ και δύο χρόνια, για να πάρουν τη σύνταξη που τους «κόπηκε» επειδή δεν απεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2012. Υπάλληλοι του τμήματος συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πιάστηκαν να έχουν «αναστήσει» συνταξιούχους και να αλλάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να βάζουν τα λεφτά στην δική τους τσέπη. Παιδιά θανόντων συνταξιούχων παραποίησαν τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης θανάτου για να συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις ή να εξοφλούν με πάγια εντολή τα στεγαστικά τους δάνεια.

Αυτό είναι μέρος της εικόνας μόνο του προβλήματος, το οποίο έφεραν στο φως οι έρευνες του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος (τον Ιανουάριο του 2010) , το ελληνικό δημόσιο έχει εντοπίσει ελάχιστους μόνον από όσους εισπράττουν παράνομα συντάξεις, ώστε να ζητήσει πίσω τα κλεμμένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας για τα αποτελέσματα που είχε η απογραφή συνταξιούχων στο δημόσιο:


- Σε 385 από τους συνολικά 447.000 συνταξιούχους του δημοσίου διεκόπη μέχρι σήμερα η σύνταξη επειδή δεν προσήλθαν να απογραφούν. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ έχουν διακοπεί τον τελευταίο χρόνο και περίπου 100.000 συντάξεις από τους συνολικά 2.8 εκατ. συνταξιούχους άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ) αρμοδιότητος υπουργείου Εργασίας.

- Η διασταύρωση αυτή του Γενικού Λογιστηρίου αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές που κακώς έπαιρναν από το δημόσιο.

-Από τις 385 περιπτώσεις συνταξιούχων-«φάντασμα» που έπαιρναν παχυλές συντάξεις αλλά δεν έχουν εμφανιστεί να τις αναζητήσουν για να ζητήσουν να τις εισπράξουν, ξεχωρίζουν και περιπτώσεις επιστημόνων και καταρτισμένων ανθρώπων, που δεν έχουν δικαιολογία πως «δεν ήξεραν» τι πρέπει να κάνουν (επειδή είναι αγράμματοι κλπ). Άλλες 358 υποθέσεις εστάλησαν στον εισαγγελέα γιατί υποκρύπτουν δόλο.

Για παράδειγμα:

α) σύζυγος θανόντος βουλευτή (είχε εκλεγεί προ 50ετίας) η οποία ελάμβανε βουλευτική σύνταξη του συζύγου της. Η σύνταξη έχει διακοπεί επειδή δεν απογράφηκε μέχρι σήμερα. Δεν έχει αποδειχθεί πάντως ακόμη αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει δόλος, αν δηλαδή η σύζυγος είναι δικαιοδόχος ως χήρα, αν ζει, αν έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο κλπ.

β) κόρη δικαστικού λάμβανε ως συνδικαιούχος τη σύνταξη του πατέρα της, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, περίπου 4.000 ευρώ το μήνα.  Εδώ διαπιστώνεται δόλος, διότι η ίδια δήλωσε λάθος όνομα (παραλείποντας ένα σύμφωνο) στο ληξιαρχείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασταυρωθεί ο θάνατος του πατέρα της. Παράλληλα έσπευσε μετά το θάνατό του να  λάβει και δάνειο, το οποίο εξοφλείται με πάγια εντολή από τον λογαριασμό όπου έμπαιναν τα 4.000 ευρώ της σύνταξης.

γ) Στις Σέρρες αναζητήθηκαν 62.000 ευρώ που έμπαιναν από το 2002 έως το 2012 σε λογαριασμό συνταξιούχου που απεβίωσε στις 26/12/2001. Οι συνδικαιούχοι όμως τα είχαν τραβήξει όλα όμως από το λογαριασμό.

δ) στην περιοχή του Πειραιά, συνταξιούχος απεβίωσε στις 30/4/2002 αλλά μέχρι 31/7/2012 είχε «εισπράξει» 140.358 ευρώ

ε) στην Καρδίτσα, συνταξιούχος απεβίωσε στις 10/9/2000 αλλά μέχρι 31/7/2012 είχε «εισπράξει» 167.189 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις αυτές και μόνον, το δημόσιο εξοικονομεί 1,3 εκατ. ευρώ και επιδίωξε την ανάκτηση 67,5 εκατ. ευρώ. Εως τώρα όμως βρήκε και εισέπραξε τα 42 εκατομμύρια. Δεν έχουν αναζητηθεί πάντως χρήματα που μπορεί να έχουν «λιμνάζουν» σε αδρανείς καταθέσεις επί 20ετία και άνω, τα οποία μπορεί να έχουν καταλήξει στην κυριότητα των τραπεζών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr