ΔΕΗ προς Μυτιληναίο: «Πάτε να μας φορτώσετε τα λάθη σας!»

«Θέλετε να φορτώσετε σε εμάς και τους μετόχους μας 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας ενός δικού σας λάθους» είναι το νόημα της σκληρής απάντησης της ΔΕΗ προς τον όμιλο Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών με αφορμή την άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Α.τ.Ε.)

Το θέμα με το δώρο που επιχειρείται να δοθεί προς τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω της «επιστημονικής γνωμοδότησης» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αλλαγή της αδείας παραγωγής ηλεκτρισ

«Θέλετε να φορτώσετε σε εμάς και τους μετόχους μας 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας ενός δικού σας λάθους» είναι το νόημα της σκληρής απάντησης της ΔΕΗ προς τον όμιλο Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών με αφορμή την άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Α.τ.Ε.)

Το θέμα με το δώρο που επιχειρείται να δοθεί προς τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω της «επιστημονικής γνωμοδότησης» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αλλαγή της αδείας παραγωγής ηλεκτρισμού της Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει αναδειχθεί από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και το protothema.gr και η ΔΕΗ, η οποία μέχρι τώρα κρατούσε μία κάθετη αλλά, πάντως, ήπια στάση, πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση.

Κατ΄αρχήν η επιχείρηση αφήνει αιχμές για τις ανακοινώσεις του ομίλου Μυτιληναίου στις οποίες το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού εμφανίζεται να ανήκει στην Endesa Ελλάς –θυγατρική του Μυτιληναίου και της ισπανικής Endesa – χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού πρόκειται για εργοστάσιο της Α.τ.Ε. Είναι σαφής η … χρηματιστηριακής λογικής αιχμή της ΔΕΗ, καθώς η εισφορά της αδείας της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην ελληνοϊσπανική θυγατρική έχει ανακοινωθεί προ έτους και δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον η ΔΕΗ προσθέτει ότι τα οφέλη για το σύστημα ηλεκτρισμού προκύπτουν από αυτήν καθ΄αυτήν την ένταξη του εργοστασίου της Α.τ.Ε. σε αυτό ικαι όχι από την αλλαγή της αδείας του από αυτοπαραγωγού – δηλαδή, παραγωγής ηλεκτρισμού για ιδία χρήση – σε συμπαραγωγού, όπως γνωμοδότησε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεχόμενη την επιχειρηματολογία Μυτιληναίου.

Ακόμη η κρατική επιχείρηση αμφισβητεί τα στοιχεία του ομίλου Μυτιληναίου για υπέρογκη αύξηση της πωλούμενης από την ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας στην Α.τ.Ε. από το 2004 και μετά. Μάλιστα, ρίχνει το γάντι στον ιδιωτικό όμιλο, επισημαίνοντας ότι «εάν ο Όμιλος Μυτιληναίου θεωρεί ότι οι τιμές που εξασφαλίζει από τη ΔΕΗ σήμερα είναι πολύ υψηλές, έχει κάθε δικαίωμα να απευθύνεται στη διεθνή αγορά και να εξασφαλίζει τις καλύτερες για την ΑτΕ τιμές. Παρά ταύτα με ασφαλιστικά μέτρα έχει καταφέρει να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή με βάση τη σύμβαση του 1960, παρά το ότι αυτή έχει λήξει από το 2006 και η οποία, αρκετά ευστόχως, έχει χαρακτηρισθεί ως αποικιακή σύμβαση».

Η ΔΕΗ προσάπτει στον ιδιωτικό όμιλο «εσφαλμένη επιχειρηματική απόφαση», αναφερόμενη στον αρχικό σχεδιασμό για την δημιουργία εργοστασίου αυτοπαραγωγής, ο οποίος έπεσε έξω καθώς τα τελευταία χρόνια ανέβηκαν εντυπωσιακά οι τιμές πετρελαίου το οποίο το εργοστάσιο χρησιμοποιεί. Και θα συνεπαγόταν ετήσια επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ και τους μετόχους της η υλοποίηση των στόχων που έβαλε στην συνέχεια ο ιδιωτικός όμιλος για να ξεπεράσει αυτό το λάθος. Δηλαδή, η αλλαγή άδειας ώστε να πουλά κανονικά ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού, δηλαδή στην ίδια την ΔΕΗ, αλλά και η διατήρηση της προνομιακής τιμής με βάση την «αποικιακή», όπως χαρακτηρίζεται, σύμβαση του 1960 – έχει λήξει το 2006, αλλά διατηρείται εν ισχύι με ασφαλιστικά μέτρα -  στην οποία η Α.τ.Ε. αγοράζει ρεύμα από την κρατική επιχείρηση.

Η ΔΕΗ διατυπώνει, μάλιστα, το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα : «Γιατί άραγε η ΑτΕ επιμένει να ηλεκτροδοτείται από ένα μονοπώλιο που ελέγχει το 99% της αγοράς και δεν χρησιμοποιεί την άδεια του Αυτοπαραγωγού που διαθέτει, ώστε να μειώσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ; Μήπως, τελικά, σκοπός της ΑτΕ είναι να επιτύχει τους στόχους της για arbitrage στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, επισείοντας την απειλή μη λειτουργίας της εγκατεστημένης μονάδας, προκειμένου να επιτύχει τη μετατροπή της άδειας που κατέχει;»

Της ανακοίνωσης της ΔΕΗ έχει προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου, με την οποία υποστηριζόταν ότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος , στην οποία πουλά η ΔΕΗ στην Α.τ.Ε., έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια καθώς και ότι από την ένταξη του εργοστασίου στο σύστημα ηλεκτρισμού η ΔΕΗ θα έχει όφελος περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Το όλο θέμα, μετά την γνωμοδότηση – δώρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια – δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ κάνει λόγο για προσπάθεια μετακύλισης του λάθους του ομίλου Μυτιληναίου στην ίδια αλλά και στους μετόχους της – ο οποίος φαίνεται ότι πριν αποφανθεί οριστικά θα περιμένει και την έκβαση της δικαστικής διαμάχης των δύο πλευρών για την τιμολόγηση του πωλούμενου προς την Α.τ.Ε. ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr