Bloomberg: Ο προϋπολογισμός δεν πείθει τους δανειστές για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Ζητούν η Ελλάδα να συνεχίσει να δανείζεται από το πακέτο διάσωσης και το 2015 - Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι «εύθραυστη»

Οι δανειστές της Ελλάδας επιμένουν ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015 την ώρα που η κυβέρνηση στοχεύει σε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δηλώνουν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο Bloomberg λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα βελτιωμένα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας δεν έχουν πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να δεχθούν το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδόσει 7ετες και 10ετες ομόλογο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο, όμως, δεν δίνονται λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, σημειώνει το Bloomberg. Το επιτόκιο στα 10ετη ελληνικά ομόλογα σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης της μιας μονάδας βάσης στο 6,35% το μεσημέρι της Δευτέρας. Τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου είχε υποχωρήσει στα επίπεδα του 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg καθώς η ελληνική κυβέρνηση άρχισε από τότε δημοσίως να διακηρύσσει εντονότερα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

Οι δανειστές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να κρατήσουν κάποιας μορφής πιστωτικό «φρένο» σε περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg. Η επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους αξιωματούχους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, που επιτηρούν την εφαρμογή από πλευράς της Ελλάδας των όρων του μνημονίου, είναι ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εύθραυστη, υποστήριξε μια από τις πηγές.

Το Bloomberg, τέλος, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις Ντράγκι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποια μορφής πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα αγοράς ABS, υπενθυμίζει ότι τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας που δόθηκαν από το 2010 συνοδεύτηκαν από σκληρούς όρους τονίζοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση πρόσβασης στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr